Az egészséges életmód nem a fiatalok kiváltsága, sőt. Ahhoz, hogy a testi és szellemi frissesség idősebb korra is megmaradjon, az életminőség ne változzon, idősebb korban is elengedhetetlen a mozgás. Ráadásul elkezdeni soha nem késő, Kató Andrea gerinctréner, rehabilitációs trénertől megtudtuk, miért fontos a mozgás és hogyan érdemes (újra)kezdeni.

– Izmainkat, ízületeinket leginkább mozgással és aktív életmóddal tudjuk karban tartani. Ezért a legfőbb cél: prevenció, karbantartás. Azaz, leginkább azt tartsuk szem előtt, hogy minél tovább megőrizzük a lehető legjobb egészségi állapotunkat. Természetesen a fejlődés mindig lehetséges és törekedni is kell rá, de sajnos sok esetben számolni kell bizonyos krónikus betegségekkel, már kialakult mozgásszervi problémákkal, elváltozásokkal – kezdte Andi.

Nézzük, mik a leggyakoribb, időskorban előforduló rizikófaktorok, melyeket remekül megelőzhetünk, illetve szinten tarthatunk, ha aktívan éljük a hétköznapjainkat:

– Csontritkulás: nők esetében különösen nagy kockázatot jelent! A csont tömegének megtartása a megfelelő étrend mellett csakis mozgással lehetséges.

– Túlsúly: az elhízásnak természetesen különböző okai lehetnek, de sajnálatos módon hazánkban a szépkorúak igen nagy százaléka küzd vele. A rendszeres és kitartó testedzés elengedhetetlen, ha ezzel a problémával nézünk szembe.

– Magas vérnyomás, keringési problémák, cukorbetegség: sok esetben a túlsúly okozza, ezért a gyógyszeres kezelés mellett a megfelelő mozgásprogrammal mindenképpen javíthatunk rajta.

– Ízületi bántalmak: sajnos sokan tévesen gondolják, hogy az ízület fájdalom esetén pihentetésre szorul. Természetesen nem mindegy, milyen elváltozásról beszélünk, de az ízületeinket legjobban a mozgással tudjuk táplálni. Nagyon fontos, hogy a mozgástartományok ne szűküljenek be, és ne legyünk korlátozva mindennapi teendőink során sem.

Kezdjük el – de hogyan?

– A legfontosabb szempont a fokozatosság, azaz bármilyen mozgásformát választunk, eleinte kis ideig tartó, alacsonyabb intenzitású gyakorlatoknak ugorjunk neki. A későbbiekben természetesen növelhetjük mind az időtartamot, mind az intenzitást. Jó, ha mindenekelőtt konzultálunk a kezelőorvosunkkal.

– Ízületek védelme: mint feljebb is említettünk, ízületeink tekintetében a legjobb a mozgás, amit tehetünk, de határaink tiszteletét is tartsuk szem előtt, hiszen túlterheléssel vagy egy nem várt sérüléssel többet ártunk, mint használunk!

– Pulzuskontroll: különösen keringési problémák és diabétesz esetén fontos; nem árt, ha mozgás közben ellenőrizni tudjuk. Hogy milyen pulzustartományban dolgozzunk? – ebben kérjük szakember segítségét!

– Bemelegítés, nyújtás – sose maradjon el, és lehet az átlagosnál kicsit hosszabb is (15-15 perc). Hagyjunk időt edzés előtt a megfelelő mobilizációra, ízületeink átmozgatására, „beolajozására” és az edzés végén arra, hogy izmaink meg tudjanak nyugodni – így a regeneráció is gyorsabb lesz.

– Folyadékpótlás: nem lehet eléggé hangsúlyozni a fontosságát. Ízületeinknek, kötőszöveteinknek elengedhetetlen a folyadék, ezért vegyük komolyan, igyunk elég (szénsavmentes) vizet testmozgás közben, után, illetve az egész nap folyamán!

Milyen mozgásforma ajánlott a senior korosztálynak?

– Séta, nordic walking: ez utóbbi egy speciális botokkal végzett gyaloglás, mely során az alsó végtagokon kívül a karok is bekapcsolódnak a mozgásba. Nagyszerű időtöltés, a pluszt a jó társaság és a friss levegő adja.

– Úszás, aquafitnesz: a vizes közeg tehermentesít, tehát ízületeink védelme szempontjából kiváló mozgásformák, ráadásul a sérülésveszély is kisebb.

– Kerékpár: a szabadtéri biciklizés és a szobakerékpározás egyaránt kiválóan edzi a szív és vérkeringési rendszert, növeli (ill. szinten tartja) a teljesítőképességet.

– Pilates, jóga, gerinctorna: ma már léteznek kimondottan senior csoportok is; keressük meg a megfelelő helyszínt és oktatót! E mozgásformák nagyszerűsége a finom nyújtásokban, mélyizom- és egyensúlygyakorlatokban rejlik – mind fokozottan fontos időskorban!

Mit nyerünk a mindennapi mozgással?

Nos, akár még jó pár évet is… és kevesebb gyógyszert. De, amit mindenképpen:

– Javulnak az anyagcsere folyamatok és a keringés;

– jobban működik a mozgató- és idegrendszer;

– késleltethetjük a csontritkulás, ízületi betegségek kialakulását;

– könnyebbé válnak a mindennapi tevékenységek.

Ne felejtesék: ép testben ép lélek – azaz nemcsak fizikailag, de lelkileg és szellemileg is fittebbek maradhatunk, főleg, ha jó társaságban mozgunk!

Kató Andrea gerinctréner, személyi edző, jógaoktató, rehabilitációs tréner

Hát- és derékfájás, ülőmunka, mozgásszegény életmód? Andinak is évekig volt része benne, mielőtt úgy döntött, hogy egy közgazdász diplomával a zsebében, hosszú évekig tartó tanulás után, feláll az íróasztaltól, hogy segítsen mindazoknak, akik olyan mozgásformák iránt érdeklődnek, melyek hosszú távon biztosítják testük, azon belül is gerincük egészségét, a jó közérzetet és az erőnlétet. Csoportos gerinctréninget és jógát stúdiókban és cégeknél tart, személyi edzéseire erősödni és gyógyulni várja vendégeit. Tanulmányai, képzései: gerinctréner, személyi edző, rehabilitációs tréner, jógaoktató (Iyengar, gerinc- és dinamikus jóga), funkcionális cross training, függesztéses heveder (trx), aerobik, stretching és fascialazítás.

 

Forrás: http://sportazelet.com/karbantartas-50-felett/