A tavalyi nagy sikerű Finn 100 akció folytatásaként jó hangulatú nordic walking túrával indították a nyári vakációt a sportág szerelmesei.

Baráti társaságok, családok jöttek össze szombaton Finnország magyarországi nagykövetsége udvarán, ahol az idén leköszönő nagykövet, Petri Tuomi-Nikola és Czene Attila, a szervező Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke is köszöntötte a sportolókat. A viharos előjelek után szombatra a nap is kisütött, így a Félegyházi Éva vezette közös zenés bemelegítés után ideális időjárási körülmények között, nagyon jó hangulatban vághattak neki Bozsik Anna nordic walking oktatóval kiegészülve a mintegy öt kilométeres Gellért-hegyi túrának a résztvevők.

Természetesen nem puszta véletlen a nordic walking (botos/skandináv gyaloglás, síjárás) és a finn kapcsolódás: a sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Önálló sportként csak a ’90-es évek végén mutatkozott be hivatalosan, azóta viszont töretlen lelkesedéssel terjeszkedik világszerte, hisz rengeteg élettani előnnyel jár. Hogy csak a legfontosabbakat elevenítsük fel: javítja az állóképességet, erősíti az izmokat, aktiválja a vérkeringést, kiváló stressz levezető eszköz, ízületbarát, segíti a fogyást, kortalan, kiváló közösségi sport és egyáltalán nem mellesleg kiszabadulhatunk közben a természetbe.

Aki teheti, próbálja ki ezt a mozgásformát, mi pedig reméljük, hogy a finn-magyar közös hagyomány folytatódik :-)

Fotók: Limeshark Média