A NYOSZ a Szenior Mozgásprogramjával szeretne segíteni az idősek egészséges életmódra ösztönzését.

A mozgásszegény életmód kedvezőtlenül hat az emberek életminőségére és életesélyeire. A túlsúly és elhízás miatt a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, ízületi problémák, csigolya- és porckorongbetegség, egyes rákos megbetegedések rizikófaktora is emelkedik. A rendszeres fizikai aktivitás, testedzés, sport kedvező hatásai a 60 év feletti életkorban különösen fontosak, hiszen ellensúlyozzák a szervezet funkcióinak romlását, csökkentik a betegségek kockázatát, a már kialakult betegségek esetén is segítik a jobb életminőség elérését.

Ennek érdekében az országban mintegy 21 helyszínen került sor szenior mozgásprogramokra.

 

 

A program zárásaként rendeztük meg sikeresen  a Voltaren emulgél támogatásával az országos Szenior Mozgásnapot október 19-én Budapesten a SPORT11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban. A rendezvényen számtalan lehetőséget kínáltunk a mozgásra, az aktív kikapcsolódásra. A kínálatban szerepelt: nordic walking,  kerékpározás, szeniortánc, tollaslabda, asztalitenisz, darts, sakk, minigolf, petanque, logikai játékok. A felkészültebbek részére  hárompróba, illetve váltóversenyekre is biztosítottunk lehetőséget. Ezek mellett egészségügyi szűrővizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődők.

 

Az ország minden részéből érkeztek a NYOSZ tagjai, Százhalombatta, Komárom, Ózd, Csongrád megye, Zala megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kisebb-nagyobb csapatokkal képviseltette magát.

Jelezték részvételüket Veszprém megyéből, Hajdú-Bihar megyéből, Miskolcról, Győr-Moson-Sopron megyéből, Heves megyéből, Fejér megyéből is, de végül nem jöttek el a Programra.

A rendezvényen 259 fő vett részt, ebből 150 fő NYOSZ tag, illetve 109 fő, egyéb csatornákon értesülve,  egyénileg adta le regisztrációját.

 

A résztvevők éltek a lehetőségekkel és nagy lelkesedéssel, jókedvűen próbálták ki a színes programokat.

 

 

A felkészültebbek, bátrabbak elindultak a hárompróba (Cooper teszt futás, úszás, súlyzós gyakorlatok) versenyen, és jó hangulatban, sikeresen, eredményesen teljesítették a feladatokat.

Tanulságul szolgált, hogy az egyik hölgy versenyzőnek az úszás során egészségügyi problémái adódtak, ami  elmondása szerint annak tudható be, hogy – bár korábban rendszeresen  úszott – az utóbbi időben elhanyagolta. A tanulságokat levonva megígérte – elsősorban saját magának, hogy  ezen változtatni fog, és újra úszni kezd.

 

A futó/gyalogló váltó versenyszámban 3 csapat indult. Szikrázó napsütésben és remek hangulatban zajlott a verseny, ahol kisebb csodák is megtörténtek. Az egyik váltó kísérője aki kijelentette, hogy ő esetleg a csomagokra vigyáz, de tőle többet ne várjunk, versenyen kívül kétszer is végigfutotta a távot. A versengést látva belőle is előbújt a virtus, az „én is meg tudom ezt csinálni” érzés. A legnagyobb tapsot és elismerést a 82 éves Juliska néni kapta, aki teljes szellemi és fizikai frissességben erősítette a csapatát, és „Szupernagyi” módon állt helyt.

 

 

A tapasztalatok és a résztvevők véleménye alapján hasznosnak és folytatásra érdemesnek értékelhetjük ezt a kezdeményezést.

 

A rendezvény sikere mellett azonban tudomásul kell venni, hogy nem elég évente vagy havonta egy-egy  napra korlátozni a mozgást, a fizikai aktivitást. Rendszeressé kell tenni, és az elvárható szint heti öt alkalommal 30 perc, ami szükséges az egészségünk megőrzése érdekében.

 

 

Kérjük a szenior Mozgásnap résztvevőit, hogy tapasztalataikat, a megismert mozgásformákat népszerűsítsék és hasznosítsák környezetükben.

 

 

Dr.Nagy Sándor

Mozgásprogram vezetője