Itthon is egyre népszerűbb a saját testsúllyal végzett edzés.

 

Az európaiak 59%-a szinte soha nem sportol, épp ezért fontos felhívni a figyelmet a rendszeres mozgás fontosságára. Sportolni kis túlzással tényleg bárhol és bármikor lehet: Budapesten több mint 130, és a vidéki városokban is számos ingyenes kültéri edzőpark áll a lakosság rendelkezésére. A sajáttestsúlyos edzés hazánkban is egyre népszerűbb mozgásforma.

 

Országszerte számos ponton nyújtanak ingyenes szabadtéri edzési lehetőséget a fitneszparkok, street workout pályák és kondiparkok. Nem túlzás kijelenteni, hogy aki városban lakik, az minden bizonnyal talál a lakókörnyezetében egyet. Az erőnléti edzésekhez készült parkokban vagy tornapályákon statikus eszközök vannak (pl. pad, korlát, rúd), míg a kültéri fitneszparkokban a hagyományos konditermekből ismerős dinamikus gépeket találunk (pl. elliptikus sétáló, evezőpad). A szabadtéri kondiparkok fő feladata a mozgás népszerűsítése, hiszen könnyen elérhetőek és mindenki a saját képességének megfelelően használhatja őket.

 

Hazánkban is egyre felkapottabbak a sajáttestsúlyos gyakorlatokat kínáló mozgásformák. Ennek fő oka a gyakorlatok szabadságában rejlik, illetve abban, hogy az edzés egyedül vagy csoportosan, szinte bárhol elvégezhető.

 

Ha érdekel, hogyan is néz ki egy jó hangulatú szabadtéri edzés, nézd meg az alábbi videót, ami az Európai Sporthét eseményén készült:

 

 

Hazánk meghatározó közössége az Amerikából származó Bartendaz, akik rendszeresen tartanak közösségi edzéseket Budapest és Pécs különböző kültéri parkjaiban. “A legjobb élmény, hogy közösségben edzünk, és egymást motiváljuk, egymásnak segítünk és együtt fejlődünk” – nyilatkozta Radányi Norbert, a Bartendaz Hungary alapítója. A csoport az Európai Sporthét keretein belül tartott nyilvános edzést az érdeklődőknek, akik megismerkedhettek a mozgásforma alapjaival. “Az Európai Sporthét nagyszerű lehetőség arra, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő mozgásformát” – tette hozzá az alapító.

 

Az Európai Sporthét keretében itthon országszerte közel 400 programhoz lehet csatlakozni: a közösségi futástól kezdve a sárkányhajózáson és zumbán át egészen a kerékpártúráig számtalan lehetőségünk nyílik arra, hogy többféle sportban kipróbálhassuk magunkat. A cél idén is az, hogy minél több magyar tegyen az egészségéért, ezzel felkerüljünk Európa sporttérképére, és kiemelkedő részvétellel mozduljunk meg.

 

A részletes programot ide kattintva nézheted meg.
Mozdulj te is Európával!
#beactive