A Pécsi Tudományegyetem Protokoll és Rendezvény Iroda munkatársai „MOON BIKE” címmel futó kihívást indítottak 2020. június 26-án. A projekt célja, virtuálisan eljutni biciklivel a Holdra, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 km-t.  A program sokkal több volt, mint szórakozás, kikapcsolódás. A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító – virtuális közösséget formáló kampány megmutatta, hogy a Pécsi Tudományegyetem alkalmazkodva az új helyzethez, tud kapcsolatot tartani hallgatóival, partnereivel, öregdiákjaival, a diaszpórában élő honfitársainkkal, akik mind közreműködtek abban, hogy kevesebb, mint egy hónap alatt az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedjen a kihívás híre.

2021-ben is újra meghirdetésre kerül a „MOON BIKE” kihívás számos újdonsággal készülnek a szervezők továbbfejlesztve, színesítve a programot.

A május 15-én induló kihívásban a táv teljesítése mellett kisebb túrák megtételére is lesz lehetőség.

Részkihívásként adott hétvégéken meghirdetésre kerül pl. a Pécs-Orfű-Pécs, és a Velencei-tó kör, kb. 30-30 km-es, ténylegesen vagy virtuálisan is teljesíthető távokat, illetve a Mohács-Baja-Mohács, kb. 75 km-es túrát. A részkihívásokon helyszíni kitelepüléssel, szórakoztató programokkal népszerűsítik a szervezők a Pécsi Tudományegyetemet, a környezettudatos, fenntartható életmódot és a kerékpáros közlekedést.

Ebben partner a PTE Sportiroda, valamint a Családok Éve program. A lehetőségekhez mérten – az előírásoknak megfelelően – vezetett kerékpártúrákat szerveznek, melyhez a kerékpárokat is biztosítják.

Egyeztetve a Diákhitel Központtal, 2021-ben közös célkitűzés a középiskolás réteg egészséges életmódra való nevelése, közösségi élményeik gazdagítása, valamint a klímavédelemben való szerepvállalás is, ezért számukra influenszerek ajánlóival, kiemelt partnerünk által külön nyereményekkel is készülnek a szervezők.

A támogatásokkal cél a PTE láthatóságának növelése, a program a beiskolázással kapcsolatos törekvéseinket is szolgálja. A program védnöki szerepét Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony idén is elvállalta, valamint védnök Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Mind a részkihívásokat teljesítők, mind a MOON Bike projektben aktívan résztvevők érmeket kapnak, a legaktívabbak pedig értékes nyereményekkel gazdagodhatnak. A PTE MOON Bike és a fenntartható Zöld Egyetem jelleget hangsúlyozva egyedi pólóval, valamint az egyetem 3D Központja által készített érmekkel is készülünk követőinknek.

2020-hoz hasonlóan idén sincs nevezési, vagy regisztrációs díj, ezáltal mindenki számára elérhető lehetőség a kihívásban való részvétel.

Ezzel a programmal a Pécsi Tudományegyetem esélyt ad mindenki számára, hogy előtérbe helyezze az egészséges életmódot, tegyen környezete védelméért és minőségi időt töltsön el családjával.

A programról részletes információk: https://www.facebook.com/ptemoonbike