A Magyar Szabadidősport Szövetség (Masport) 2020-ban sikerrel pályázott Erasmus+ támogatásért a saját kezdeményezésű Promoting Senior Sports Across Borders (PSSAB), azaz a „Szeniorsport határokon átívelő népszerűsítése” elnevezésű nemzetközi projekt megvalósításához. A német, horvát, szerb és magyar partnerszervezetek részvételével zajló együttműködés gyakorlati kivitelezésére az idei évben kerül sor, miután a pandémia miatt a tavalyi évben nem volt lehetőség eseményszervezésre. A március online értekezletünket követően májusban Németországban tartottuk az első fizikai találkozót, ahol projektvezetőként szövetségünket 3 fő képviselte. Beszámoló következik!

A PSSAB nemzetközi együttműködésben a következő partnerekkel dolgozunk együtt a szeniorsport határokon átívelő népszerűsítésén:

  • Német Tornaszövetség (DTB)
  • Szerb Szabadidősport Szövetség (ASfAS)
  • Eszéki Sportrekreációs Egyesület (CASR)
  • MAKKA Szabadidősport Egyesület

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló kis együttműködési partnerség a társadalmi befogadás és az esélyegyenlőség témáira épül, amelyet az idősek sport- és testmozgási programjainak fejlesztése segíthet elő. A projekt a partnerszervezetek munkatársainak mobilitásával, illetve tudásmegosztással is foglalkozik. A tudástranszfer eszközei közé tartoznak a sikeres szenior sportesemények látogatásaihoz kapcsolódó projekttalálkozók, figyelemfelkeltő promóciós anyagok készítése, valamint a szépkorúak igényeinek és visszajelzéseinek elemzése. Szintén kiemelt jelentőséggel bír a résztvevő szervezetek közötti szakmai hálózat kialakítása.

A projekt eredetileg 2021-ben valósult volna meg, de a pandémia miatt egy évvel kitolódott, így 2022-ben kerülnek megrendezésre a tervezett események.

A márciusi online találkozót követően május végén Frankfurtba látogattunk, ahol a Német Tornaszövetség (Deutscher Turner Bund – DTB) látta vendégül csapatunkat és a többi partnerszervezet képviselőit. Pia Pauly és Herbert Hartmann vezetésével megismerkedtünk a DTB struktúrájával, időseknek szóló programjaival és egyéb releváns kezdeményezéseivel. Egy interaktív workshopon keresztül pedig a többi partnerszervezet tevékenységéről is sokat tanultunk az idősek sportja terén.

Másnap a projektcsapat vonattal a Frankfurttól 230 km-re fekvő Lahr városába utazott, ahol részt vettünk a regionális Landesturnfest sportfesztiválon. Az eseménylátogatások sora ezzel a programmal kezdődött meg. A nagyszabású több napos fesztivál keretein belül a város számos pontján állomások elhelyezésével népszerűsítették a sportolást. A sportpályák, az utcák és terek megteltek aktivitásra ösztönző programokkal, ahol a járókelők különböző játékos feladatokat próbálhattak ki, spotági bemutatókat nézhettek meg, csapatban vagy egyénileg próbálhattak ki különböző mozgásformákat.

A program kiemelt részét képezte a szenior gála, melynek keretében a régebb óta fiatal korosztály tagjai különböző produkciókat mutattak be a közönségnek. A gálaműsor elött meghallgathattuk a DTB-s kollégák előadását az idősek fizikai erőnlétének mérési rendszeréről. A felmérés lényege, hogy egy több részes gyakorlatsor végrehajtásával átfogó képet kapjunk a résztvevő állapotáról, tudjunk neki célzott gyakorlatokat ajánlani a fejlesztendő területhez.

Ezt követően a kétórás műsor alatt többek között cha cha cha, zenés fitball labdás bemutató, meridián torna és ismert dallamokra esernyős örömtánc varázsolt jó kedvet a közönség arcára. Igazi örömünnep volt ez a szeniorok számára, akik bemutathatták szorgalmasan és kitartóan begyakorolt produkcióikat, bizonyítva ezzel, hogy az idős kor is lehet aktív és örömteli.

A projekt következő találkozójára Budapesten került sor június 6. és 8 között. Első nap a MAKKA Szabadidősport Egyesület látogatjuk meg, majd június 8-án közösen veszünk részt a Bikás parkban megrendezésre kerülő 13. Szépkorúak Sportfesztiválján.

További információk: www.sportforseniors.com

#pssab #sportforseniors