Zárószakaszához közeledik szövetségünk saját kezdeményezésű Promoting Senior Sports Across Borders (PSSAB), azaz a „Szeniorsport határokon átívelő népszerűsítése” elnevezésű Erasmus+ projektje. A korábbi frankfurti és budapesti találkozók után ezúttal Belgrádban gyűltek össze a partnerszervezetek képviselői, ahol megismertük a Szerb Szabadidősport Szövetség működését és főbb programjait, majd egy helyi időseknek szóló sportprogramon is részt vettünk. A december végéig hátralevő projektidőszakban a kommunikációs anyagok kidolgozásán és népszerűsítésén lesz a fókusz.

A PSSAB nemzetközi együttműködésben a Magyar Szabadidősport Szövetség (Masport) a következő partnerekkel dolgozik együtt a szeniorsport határokon átívelő népszerűsítésén:

  • Német Tornaszövetség (DTB)
  • Szerb Szabadidősport Szövetség (ASfAS)
  • Eszéki Sportrekreációs Egyesület (CASR)
  • MAKKA Szabadidősport Egyesület

Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló kis együttműködési partnerség szenior sporteseményekre és kapcsolódó projekttalálkozókra épül, ahol a partnerek megismerhetik egymás jó gyakorlatait és szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki. A projekt célja továbbá, hogy újszerű, figyelemfelkeltő promóciós anyagokat készítsünk, valamint megismerjük és elemezzük az eseményeinken bevont szépkorúak sportolási szokásait és igényeit.

Szerbia fővárosában november 4-5. között lezajlott az együttműködés harmadik, egyben utolsó projekt meetinggel egybekötött eseménylátogatása. A belgrádi találkozó célja az volt, hogy megismerjük a házigazda Szerb Szabadidősport Szövetség szervezetét, felépítését, működését, valamint a helyi szenior sportéletbe is betekintést nyerhessünk.

A pénteki napon kora délután a szerb szövetség tágas irodájában a házigazdák egy prezentáció keretében bemutatták szervezeti felépítésüket, bemutatkoztak a munkatársak, és a szövetség elnöke is üdvözölte a jelenlévő horvát és magyar vendégeket – a németországi partnerek betegség miatt sajnos nem tudtak részt venni ezúttal.

A Szerb Szabadidősport Szövetség országos ernyőszervezetként állami forrásokból és a nagyobb eseményekből származó bevételekből gazdálkodik. Ők a koordinátorai többek között a nemzetközi hátterű Kihívás Napja, a Világ Gyalogló Nap és Move Week programsorozatoknak, de további jelentős sportfesztiválokat is szerveznek az év folyamán. Ami a szépkorúak sportolását illeti, tagszervezeti hálózatuk révén rendszeres szabadtéri és beltéri foglalkozást biztosítanak a régebb óta fiatal korosztály tagjainak.

 

A találkozó második felében áttekintettük PSSAB projekt hátralévő aktuális tennivalóit, különös tekintettel a kommunikációs és disszeminációs feladatokra. Szövetségünk vezetésével egy promóciós videó és nyomtatott kiadvány is készül, amelyeknek egyeztettük a kérdéses pontjait, így megkezdődhet a gyártás. A megbeszélés után jó hangulatú közös vacsorával zárult a pénteki nap.

Szombat délelőtt eseménylátogatáson vettünk rész: a helyi szenior közösség képviselői egy kellemes átmozgató tornával egybekötött sétára invitálták a partnereket. Kissé borongós időben indult útjára a csapat, hogy felfedezze az Ada Ciganlija szigetet, ami vízi és szárazföldi, egyéni és csapatsportok űzésére is kiválóan alkalmas. A foglalkozást vezető szenior hölgy jó hangulatú zenés tornával mozgatta át a résztvevőket, majd közösen folytattuk a kellemes őszi sétát. A kedvezőtlen időjárás sajnos sokakat elriasztott a részvételtől, de képet kaphattunk, hogy a szerb kollégák milyen aktivitásokkal mozgatják meg a helyi a szépkorúakat. A pár órás program után közös ebéddel ért véget a két napos program.

Az együttműködés a továbbiakban online folytatódik. A december végéig hátralevő projektidőszakban a kommunikációs anyagok kidolgozásán és népszerűsítésén dolgozunk.

További információk: www.sportforseniors.com