A rendkívüli járványhelyzet mellett is korosztályok széles tömegeit mozgatták meg a Magyar Szabadidősport Szövetség által szervezett programok.

Nem szóvicc azt állítani, hogy a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) mozgalmas időszakon van túl: a pandémiás helyzetben is kreatív és széles elérésű foglalkozásokat szerveztek meg. A fiatalabb és idősebb korosztály pedig élt a lehetőséggel.

A szervezet célja, hogy fejlessze a lakosság különböző rétegeinek testkultúráját és népszerűsítse a szabadidős, egészségmegőrző mozgásformákat. Egyik legsikeresebb programjuknak a Mozgásélmény szenioroknak elnevezésű online torna bizonyult, mely kimondottan a járványügyi helyzetre adott válaszként született. A MASPORT kiemelten foglalkozik az idősebb korosztállyal, ezért olyan programot alakított ki, ahol online videóanyagokon keresztül, gyakorlott oktatók segítségével tartanak napi rendszerességű 15 vagy 30 perces átmozgató edzéseket.

A programnál gondoltak a mozgásban leszűkült életterű idősekre is, nekik külön alapmozgásos, az izomerő-csökkenést megelőző és a szervezet honlapján bármikor elérhető online foglalkozásokat hoztak létre. A Mozgásélmény szenioroknak Program hamar népszerűvé vált: közel 20 országból és 229 városból csatlakoztak be az online edzésekre. Mi több, május 27-én egy minden órában bejelentkező ingyenes online edzéscsomagot is meghirdettek, mindezek mellett az Idősek világnapja (október 1.) alkalmából egy egész napos online programra is bárki bejelentkezhetett napközben.

A MASPORT naptárának kiemelt eseménye az Európai Sporthét (EWoS), amely egy kontinenst átölelő sport-népszerűsítő kezdeményezés, ami arra ösztönzi az európaiakat, hogy 7 napon keresztül minél többet mozogjanak és ennek hatására az év többi részében is aktívak maradjanak. A szeptember 23-30. között lezajló eseményhez 350 ezren csatlakoztak, közel 400 nyilvános eseményt hirdettek, amelyre sportegyesületek, fitneszklubok, iskolai-egyetemi és munkahelyi kezdeményezések is csatlakoztak.

Szintén nagy népszerűségnek örvend a Világ Gyalogló (Hó)Nap, melynek célja gyalogló alkalmak szervezésével népszerűsíteni a gyaloglást. A programra bárki nevezhetett, idén ráadásul a Magadért Sportolj!–applikáció segítségével is ki lehetett tűzni gyaloglási célokat. Erre az eseménysorozatra is komoly érdeklődés mutatkozott: több mint 13 ezren jelentkeztek, köztük 160 tanintézmény (óvoda, iskola), nyugdíjas szervezetek, kulturális, egészségügyi szervezetek és vallási közösségek, valamint a MASPORT tagszervezetei is. A résztvevők pedig nem spóroltak a távon: összesen 1665 kilométert gyalogoltak le.

A MASPORT eseménydús évéhez az alulról szerveződő tagszervezetei, valamint az események kiemelt támogatója, a Szerencsejáték Zrt. is merőben hozzájárultak. A szervezet kimondott célja, hogy még több résztvevőt szólítson meg programjaival, melyekkel jövőre is tervez jelentkezni.

Szerző: Szabó Christope