Ötezernél is többen mozogtak vasárnap a XXI. Családi Mozgásfesztiválon a Ludovika Campus Orczy-parkban. A Magyar Szabadidősport Szövetség által rendezett ingyenes sportesemény az Európai Sporthét felvezető eseménye volt, mely szeptember 23-30 között további több száz ingyenes mozgási lehetőséget kínál országszerte.

Igazi családi játszótérré alakult a csodálatosan felújított Orczy-park vasárnap: hulahoppozó és zumbázó nagymamák, az igazán férfias amerikai focit próbáló apukák, vívó, csónakázó, curlingező, gyorstollasozó gyerekek, felnőttek, mosolygó arcok töltötték meg a teret. Szerencsére az időjárás is “tudta a dolgát”, ezért mozgásra, sportolásra abszolút alkalmas időben próbálhatták ki a résztvevők a csaknem nyolcvan mozgásformát. 

A család bármely életkorú és edzettségű szintű tagja találhatott neki tetsző elfoglaltságot, ráadásul a hagyományos sportágak (vívás, ugrókötelezés, foci, aerobic, tánc) mellett igazi különleges csemegéket ( többek között airflow, floorball, trükkös bringák, snookball, bocsa, teqball, crokinole) is kipróbálhattak a kísérletező kedvűek. 

A mozgás öröme és a rendszeres sportolás népszerűsítése mellett az egészségmegőrzésre is nagy figyelmet fordít a szövetség: ingyenes szűrőprogramok, újraélesztési bemutató és tanfolyam segítette a résztvevőket az egészségtudatosságban. 

Mindezek mellett nagyon népszerűek voltak a Rendőrmúzeum, a Rendőr Oktatási és Kiképző Központ, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Technikai Főosztály és a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara izgalmas programjai is.

A sportos szeptember az Európai Sporthéttel folytatódik, melyhez eddig már több mint háromszáz esemény csatlakozott országszerte (regisztrálni a www.europaisporthet.hu oldalon lehet még), illetve a #Beactive Night. A sportok éjszakáján szeptember 28-án a Tüskecsarnokban szárazföldön, vízen, jégen több mint harminc mozgásformát lehet kipróbálni. 

Fotók: Hatlaczki Balázs