Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a 10 legsúlyosabb krónikus betegség közé sorolja az elhízást, amely a második legjelentősebb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. Az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást, arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak. A sporthetet 2015 óta minden év szeptemberében rendezik meg. Az 5 éves EWoS célja, hogy a Sporthét alatt mozgók egész évben továbbra is aktívak maradjanak. 2019-ben több, mint 27000 eseményen több, mint 1,420,000 aktív résztvevője volt az Európai Sporthétnek.

Az európai kampány koordinációját Magyarországon a kezdetektől fogva a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) látja el. 2019-ben a Sporthét ideje alatt 630 eseményen, 5fókusz területen – oktatás, munkahelyi környezet, szabadtéri események, fitneszklubok,sportegyesületek több, mint 460,000 ember mozgott.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Európai Sporthét kiemelten fókuszált: az oktatási környezetre, a munkahelyekre, a szabadban végzett mozgásra, valamint a sportklubokra és fitneszközpontokra.

Idén második alkalommal rendezte meg a Magyar Szabadidősport Szövetség a #BeActive Fórumot. A cél a tavalyihoz hasonlóan az volt, hogy színes előadások és programok között teret biztosítson szövetségünk az eseményszervezőknek az Európai Sporthét tapasztalataik összegzésére, jövőbeni elképzelések egyeztetésére.

Szövetségünk múlt évben létrehozta a #BeActive Aktivátor díjat melyet a munkájukat kiemelkedően végző szakemberek kapják. Idén is 3 kimagasló teljesítményt nyújtó szakembert ismert el a szövetség.

A díjazottak:

  • Varga Alexandra (Yakuza Fitness, Győr): a legtöbb eseményt regisztráló eseményszervező
  • Papp Csaba (Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség): a tagszervezeti hálózatunk részeként végzett kiemelkedő sportszervező munkájáért Baranya megyében
  • Böde-Tóth Zsanett (Kispáli község önkormányzata) kiemelkedő kistelepülési mozgósításért. A mindössze 285 fős lélekszámú Kispáliban valósítottak meg figyelemreméltó programokat a Sporthét alatt