Alapmozgások

Biztonságos leülés, felállás és bemelegítő gyakorlatok

Combizom és hátizom erősítés

Farizom erősítés

Lábujjhegyre és sarokra állás

Egy lábon állás

Oldalsó farizom erősítés

Farizom és hátizom erősítés

Levezetés, lazítás

Torna időseknek Valival

Az általam bemutatott képek és pár perces videók azt a célt szolgálják, hogy segítsen megelőzni az idősödéssel és az inaktivitással járó izomerővesztést. Az életkor előrehaladtával egyre több betegség fordul elő, amelyet szakmai kifejezéssel multimorbiditás néven emlegetnek (e kifejezéssel egyre több hazai és nemzetközi - idősekről szóló- szakirodalom foglalkozik). A mozgásnak is – bármilyen fizikai aktivitásnak - ezt figyelembe kell venni.
Olyan tornagyakorlatot szabad csak végeztetni az idősekkel csoportban is és így távoktatással is, amely mindenkinek használ, de senkinek sem árt!
A leggyakrabban előforduló betegségek: a magas vérnyomás, a kopásos ízületi panaszok és a 70 év felettieknél az egyre gyakoribbá váló csontritkulás, és annak következtében előforduló törések.
CÉLJA A GYAKORLATOKNAK:
A SZABÁLYOS, ÖSSZEHANGOLT IZOMMŰKÖDÉS GYAKORLÁSA - A TÖRZSIZMOK STABILIZÁLÓ IZMAINAK STATIKUS MŰKÖDÉSE, ERŐSŐDÉSE MELLETT A VÉGTAGOK GYENGÜLÉSRE HAJLAMOS IZMAINAK AZ ERŐSÍTÉSE - AZ EGYÉNI ADOTTSÁGOK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL (személyre szabott gyakorlat= tailored exercise).
Személy szerint mindenki maga választja meg, hogy hányszor ismételi a gyakorlatot: ahányszor még ő pontosan, a cél szerint ismételni tudja. Ha azt érzi, hogy „már kezd kicsit nehéz lenni” ( a Borg skála szerint) akkor hagyja abba, és kis lazítás után folytassa (esetleg naponta többször végezve, kevesebb ismétlésszámmal, szünettel a gyakorlatok között, figyelve arra, hogy pontosan csinálja!).

Ha kérdése lenne, akkor a következő e-mail címemre írhat: meszaroslaszlone@t-online.hu

Mészáros Lászlóné Vali  gyógytornász 80 éves elmúlt, így már azt is megtapasztalta, hogy milyen érzés sokféle betegséggel együtt élő „öregnek lenni”. Ennek ellenére nagyon aktív: 25 éve tart idősek részére tornaórákat, (a járvány kitörése előtt heti 4 órát tartott és a csoporttal együtt tornázott).  A budapesti gyógytornász hallgatóknak a gyakorlati oktatója.  Rendszeresen tart egészségnevelő előadásokat idősek részére.

#masportinsta

© Copyright 2024. Minden jog fenntartva