A foci rajongók biztosan emlékeznek még a világbajnok és a Real Madriddal BL-győztes Christian Karembeu-re. A francia sztárt most új oldaláról is megismerhetjük: az Európai Sporthetet népszerűsítő nemzetközi #BeActive nagykövetként motiválja az embereket az aktívabb életmódra és meg is mutatja, milyen egyszerű így tenni.

fotó: EUSport twitter
Hogyan Kapcsolódtál be az Európai sporthétbe?

Az Európai Bizottság kért fel erre a kiemelt szerepre, amit nem lehetett visszautasítani. Az Európai Sporthét az egyre mozgásszegényebb életmód ellen küzd. Én mindig úgy tekintettem a sportra, mint egy különleges erőre, amely képes az embereket egységesbe tömöríteni, szenvedélyeket ébreszt, erősíti a toleranciát és az aktív polgárságot Európa szerte.

Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy a mozgás, a sportos életmód jelentősen tudja növelni a jól-lét szintjét. A mozgás hiánya pedig negatívan hat az egészségre, az illetékes hatóságoknak pedig azt is látniuk kell, hogy ez gazdasági terhekkel is jár.

Mit jelent számodra nagykövetnek lenni, mit szeretnél elérni?

Megtiszteltetés a #BeActive közösség része lenni, és hogy képviselhetem az európai sportszervezeteket. Bízom benne, hogy sikerül sok embert inspirálni arra, hogy aktívabbak legyenek és megmutatni, hogy ezt milyen egyszerűen meg lehet valósítani.

fotó: https://twitter.com/Karembeu

 

Mit Gondolsz, mi az oka annak, hogy az emberek egyre inaktívabbak?

Az idő- és motivációhiány valószínűleg a legnagyobb hátráltató tényezők. Az emberek úgy érzik nincs elég idejük és energiájuk ahhoz, hogy rendszeresen sportoljanak. Én pedig azt üzenem, hogy nem olyan nagy erőfeszítés aktívan élni; ha saját magadnak tűzöd ki a céljaidat, és csak kis lépésekkel kezdesz, elkerülheted, hogy idő előtt elveszítsd a lelkesedésed.

Már kisgyermek korod óda sportolsz?

Egész fiatal korom óta rendszeresen mozgok. Abban, hogy felnőtt koromra az lettem, aki vagyok, számos sport kipróbálásának volt szerepe, nem csak a labdarúgásnak. A sportolás a gyermekeket aktívan és egészségesen tartja egész évben, emellett fejleszti a kommunikációs képességeiket és önbizalmat is épít.

Manapság, a profi karriered után, Hogy tudod fenntartani a rendszeres mozgást?

Minden nap edzek, még akkor is, ha csak 20 percem van. Nagyon fontos, hogy kitartóan, szokásszerűen mozogjunk. Ha egy irodában vagyok, próbálok néhány gyakorlatot elvégezni az asztalnál. Az ebédszünetekben elugrom az edzőterembe vagy futok egyet a környéken. Szakértők javasolják az álló munkaállomás használatát is. Próbálok, amikor csak lehet lépcsőt használni, és kellő fontosságot tulajdonítok ezeknek az aktivitásoknak. Ha az edzés szerepel a napi tervemben, hasonlóan egy munkahelyi megbeszéléshez, azt abszolválni kell.

Mit mondanál annak, aki az állítja „a sport unalmas” vagy „nincs időm edzeni”

Annak, aki azt mondja nekem, hogy a sport unalmas, azt javasolnám, próbáljon ki egy másik sportágat, amit még soha sem próbált. Vagy azt, hogy tűzzön ki új célokat sportágon belül, esetleg vonja be egy barátját is, ezáltal kevésbé lesz monoton.

Annak, aki az mondja, hogy nincs ideje sportolni, azt mondanám, hogy az egész napos aktivitáshoz nem feltétlenül van szükség sok időre. Használja a lépcsőket, tartson sétálós megbeszéléseket, keresse fel személyesen a kollégákat, ahelyett, hogy felhívja őket, keljen fel korábban és sétáljon a munkahelyére. Minden számít.

Mi volt számodra a legjobb sporthoz kötődő élmény?

Kettő is van, egyrészt a Bajnokok Ligája győzelem 1998-ban és 2000-ben a Real Madriddal, másrészt természetesen a francia világbajnoki győzelem 1998-ban.

A labdarúgás mellett, mondj három másik példát, Amivel mozgásban tartod magad?

Fitnesz izomerősítés céljából, egyensúly- és nyújtógyakorlatok, kocogás.

Amikor sérült voltál, hogyan maradtál aktív?

Ez a sérüléstől függ…de mindig próbálok aktív maradni. Szinte mindig van valamilyen alternatív gyakorlat, amelyet szabadon lehet végezni, fájdalom nélkül. Mozgásban kell maradnod, mert ezáltal mentálisan és fizikálisan is erős tudsz maradni a felépülés során. Ha pl. a lábam sérült, akkor elkerülöm az azt terhelő nehéz gyakorlatokat (pl. kocogás), ehelyett a felsőtestemet edzem.

Mi A KEDVENC SPORTOD?

Micsoda kérdés?! Természetesen a labdarúgás.       

Ki a kedvenc sportolód?

Cassius Clay (Mohamed Ali). Ő egy nagyszerű bajnok.

És melyik a kedvenc sport témájú filmed?

     Invictus-A legyőzhetetlen.

 

fotó: https://twitter.com/Karembeu

 

forrás: https://ec.europa.eu/sport/week/stories/karembeu-interview_en