Összegyűjtöttük ismét az élményeiteket, ebből szemezgettünk. Köszönjük a sok nevezést, színvonalas programokat, és a kitartó részvételt. Reméljük jövőre is sokatokkal találkozunk.

  • Kislevelű kacurafa

A Benedek Elek Óvoda és bölcsőde „kislakói” igazán izgalmas és tartalmas programon vettek részt. A Zirci arborétumban megismerhették a gyerekek a kislevelű kacurafát azaz a kalácsfát. A fa arról kapta nevét, hogy a már lehullott, elsárgult levelei édeskés kalácsillatot árasztanak. A program további részeként hal és vadkacsa etetés, tó szemlélés, fakultatív programok vártak rájuk, valamint megcsodálták az arborétum legidősebb fáját, a több mint 400 éves kocsányos tölgyet. Természetjáró szakkör

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola a természetjáró szakköre is és aktívan részt vett az őszi rendezvényen. A kicsik és nagyok végig járták a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita kolostor, Kárpati malom, Házhegyi kilátó, Heimat múzeum, Ágfalva állomásokat. A begyűjtött termésekből színes tablót készítve mutatták meg a gyerekek, hogy milyen ismeretekkel bővültek a túrák során.

  • Testi lelki egészég

A Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kanizsai Dorottya Általános Iskolája különleges programmal készült. Interaktív játékos formában 5 állomásos programsorozatot szerveztek, amelyben volt evés ivás, megmozgatták a testet és szellemet. Az itt dolgozó pedagógusok fontosnak tartják a testi lelki egészségre és a környezetvédelemre való fokozott fókuszálást, a programok kialakításában is ezt tekintették elsődleges szempontnak volt. Mindezt  Csónakház és halászok

Tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola tanulói kiadós túrával látogatták meg a csónakházat, valamint megtekinthették milyen kincseket és izgalmakat is rejt az épület. További érdekességként Murán megtekintették a halászok munkáját.

  • Emléklap és dobókocka

A Pécsi Éltes EGYMI iskola színes változatos programokat állított össze. Megcsodálták a botanikus kert növényeit, aztán kincskeresés és puzzle összerakás következett. Dobj és mozogj! volt a jelszava a dobókockás játéknak . , amelynek  számai mozgásos feladatokat rejtettek, amit  közösen el is végeztek. Mindezek után a résztvevők oklevélben részesülhettek.

  • Keresd a fényt!

Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolásai elvonatoztak Somoskőújfalura, onnan pedig kezdődött a gyalogtúra Eresztvénybe. A zseblámpák is előkerültek, hiszen az odaútnál egy alagúton is át kellett haladni a kis kalandoroknak. A kicsik és a nagyok is nagyon élvezték az izgalmas túrát. További program elemként a felsősöknek a Salgó várában kincskereső túra, a kisebbeknek geológiai előadás volt a vulkánkáról.

  • Hagyma túra

Ha Makó, akkor hagyma. A makói József Attila Gimnázium a túra tematikáját tekintve a hagymát helyezte a központba A cél a méltán híres városi növényük eredetének, ábrázolásának és termesztésének megismerése volt. Megtekintették a Maros partján található lombkorona sétányt is, mely . az ott élő állat és növényvilág szemléltetésére kiválóan alkalmas látványosság.

  • Nyíregyházi kalandorok

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt színes programokkal készült az óvoda vezetése. Meglesték a tűzoltómúzeumot, ami lenyűgözte a gyerekeket. Az   esemény során a Continental Aréna rejtett zugait is megszemlélhették, olyanokat is, ahova nem juthat be bárki. A múlt megismerése is fontos célkitűzése volt a programnak, a Múzeumfaluba különböző mesterségekkel ismerkedhettek meg. Állatmenhely látogatás és még megannyi program valósult meg a Világ Gyalogló(hó)nap keretein belül a Nyíregyházi Bem József Általános Iskol