Rekordszámú résztvevő szervezettel, hatalmas lelkesedéssel, sok-sok rákészüléssel, gondos megvalósítással, rengeteg megtett kilométerrel, csodás közösségi élményekkel, zömében tökéletes kirándulóidőben megvalósult túrákkal zárult az idei Világ Gyalogló (HÓ)Nap.

Minden eddiginél több 385 benevezett szervezet, 16880 résztvevővel összesen 3757 km távot tett meg október hónap folyamán.

Az országos programsorozat célja idén is az volt, hogy népszerűsítse a lakosság körében a gyaloglást, mint aktív testmozgást és felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára.

Hogy mivel gazdagodtak idén a résztvevők?

  • Sikerélménnyel

Igazi sikerélménnyé a gyaloglás akkor válhat, ha a szervező az adott résztvevők korosztályához, annak fittségi szintjéhez, és életkori sajátosságához igazítja a túra útvonalát és programját. Az egy hónapon át tartó programsorozatban az eseményszervezők a túrák előkészítésénél ezekre a szempontokra is kiemelt figyelmet fordítottak. A közösség összetételéhez igazítva, a versenykiírásban szereplő ajánlások figyelembevételével alakították ki a program útvonalának hosszát a helyi szervezők. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy a résztvevő kicsik és nagyok, idősek és fiatalok elégedetten, kellemesen elfáradva, büszkén váltak részévé az országos eseménysorozatnak.

Többek között a Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és EGYMI programjának szervezői is gondosan felmérték a közösség összetételét. A kirándulás részleteit alaposan megtervezték. Hogy a programon részt vevő autista gyerekeknek is meglegyen a biztonság érzetük, előzetesen ismertették velük a napi menetrendet. Ez megadta azt a stabilitást, mely a betegségükből fakadóan kiemelten fontos számukra.

A Százhalombattai Napsugár Óvoda „lakói” csoportokban több távot teljesítettek. Az egészen kicsik (2,5-3 évesek) 1,56 a nagyobbak pedig 4,3 és 7,88 km hosszú távot tettek meg az egy napos program keretein belül. A sok kis óvodás kellemesen elfáradt, és mindenki büszke volt arra, hogy teljesíteni tudta a kijelölt távot.

  • Szemléletformáló tapasztalatokkal

A beszámolók alapján hatalmas örömmel tölt el minket, hogy a programsorozatnak vélhetően szemléletformáló ereje is lesz számos szervezet tekintetében. Az átélt élmények, közös programok, és a táv sikeres teljesítése a jövőben remélhetőleg kellő motivációt ad arra, hogy rendszeres gyaloglás által fittebb és egészségesebb hétköznapokat éljenek meg a résztvevők. Az így tapasztalt örömöt, és az aktív mozgásból fakadó pozitív élettani tapasztalatokat továbbadva reméljük, hogy még több embert bírnak majd rá a rendszeres mozgásra azok, akik idén részt vettek az eseménysorozatban.

A Kókai Községi Óvoda Napsugár csoportjába járó gyerekek a túra során megmutathatták a résztvevő szülőknek is, hogy a rendszeresen autóval megtett táv menyi csodát rejt. A kis ovisok nagyon büszkék voltak, hogy “sétálni tanították” szüleiket. Reméljük, aki teheti gyakrabban jár majd be gyalogosan az óvodába.

Az Egri Lenkey János Általános Iskola tanulói, tanítói és a lelkes szülők számtalan élménnyel gazdagodtak. Az őszi táj csodáit elbűvölték a résztvevőket. A sok pozitív élményeken felbuzdulva az idei évre is terveznek még túrát, a jövő tanév programjában pedig már most előzetesen szerepel a Világ Gyalogló (HÓ)Nap eseménysorozatban való részvétel.

Díjakkal

A versenykiírás alapján az alábbi szervezeteket díjaztuk.

helyezés kategória szervezet neve
I. helyezett Nyugdíjas szervezetek VÖRÖSBERÉNYI NYUGDÍJAS KLUB
II. helyezett Nyugdíjas szervezetek Honvéd Nyugdíjas Klub
III. helyezett Nyugdíjas szervezetek Életet az éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesület
I. helyezett Tanintézmények – óvoda Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde
II. helyezett Tanintézmények – óvoda Tatárszentgyörgyi ÁMK HÉTSZÍNVIRÁG ÓVODA
III. helyezett Tanintézmények – óvoda Budakeszi Mosolyvár Bölcsőde
I. helyezett Tanintézmények – iskola Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola
II. helyezett Tanintézmények – iskola Balmazújvárosi Általános Iskola Kalmár Zoltán Tagintézmény
III. helyezett Tanintézmények – iskola Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum
kisorsolt Közösségek Kispáli Község Önkormányzata
kisorsolt Közösségek Kelebiai Ökumenikus Szeretszövetség Egyesület
kisorsolt Közösségek Jávorszky Ödön Kórház Egészségfejlesztési Iroda
kisorsolt meridián Rákospalota-Újpest
különdíj Tanintézmények – iskola Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és EGYMI
különdíj Tanintézmények – óvoda Felsőszentiváni Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde
különdíj Tanintézmények – óvoda Bélapátfalvai Százszorszép Óvoda, Bölcsőde és Konyha
különdíj Tanintézmények – óvoda Nyalkai Tündérháza Óvoda

 

Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

  • Örömteli mozgással

A mozgás öröm. Az ebből fakadó boldogságot hirdették számos túrán szerte az országban. Zászlókkal a faluban, énekelve az erdőben, szavalva egy parkban hívták fel a figyelmet arra, hogy gyalogolni jó!

A Mezőkovácsházi Négy Évszak Óvoda és Bölcsődéből résztvevők az előző évben nyert pólókban tették meg tervezett túráját. ezzel is népszerűsítve a programot. A rendezvénypólókat tagszervezeteink is büszkén viselték, ezzel is hozzájárulva a rendezvény népszerűsítéséhez.

A Lencsési Óvoda is nagy feltűnést keltett a környéken. A kijelölt útvonalat saját készítésű, a rendezvényhez kapcsolódó zászlóval és hatalmas örömmel járták végig integetve a környékbeli lakóknak.

A régebb óta fiatal korosztály tagjai közül is számos szervezet igen különleges programmal hívta fel magára a figyelmet. A Vörösberényi Nyugdíjas Klub tagjai csatakiáltással hallatták hangjukat, a Beledi Ezüstfenyő Nyugdijas Egyesület pedig lovas kísérettel színesítette programját, ezenfelül a helyi polgármester bevonásával tették még kimagaslóbbá az eseményt.

A beküldött beszámolók alapján a szervezők idén is igazán sikeres és élménygazdag túrákat bonyolítottak le. Reméljük a pozitív tapasztalatokon felbuzdulva jövőre is legalább ilyen szép számú nevezővel valósul meg a Világ Gyalogló (HÓ)Nap eseménysorozat.