Három magyar tájegységen, három szabadtéri víz típusban kerül megrendezésre az első magyar nyíltvízi úszóbajnokság, az Open Water Tournament (OWT) 2021. június 26. és augusztus 21. között. A három alkalomból álló rendezvénysorozat vár mindenkit, aki szeret úszni, kipróbálná magát két különböző távon, legyen amatőr, vagy profi.

A versenyzőket csodás tájak és még csodásabb vizek várják az első évben, gyönyörködhetnek a balatonfűzfői öbölben, megmérettethetik magukat a Dunában Paksról és Kalocsára, végül hajrázhatnak a gyékényesi búvár tóban. Itt az idő, hogy uszoda helyett tavainkat, folyóinkat is felfedezzük.

“Végre a nyíltvízi úszás nem csak a profiknak szól! Több helyszínen kipróbálhatja magát az ember, hogy milyen napsütésben, esőben, vagy akár hullámokkal megküzdeni. Nagyon örülök, hogy ezt a rendezvénysorozatot és egy olyan sportágat népszerűsíthetek, ami az én életemet is döntően meghatározta.”

– Risztov Éva, olimpiai bajnok

Az OWT bajnokság célja a nyílt vizek népszerűsítése, továbbá a profi versenykörülmények megteremtése és biztosítása az ország közismert folyóiban és tavaiban.

“Vizes nemzetként fontosnak tartjuk a nyíltvízi úszás népszerűsítését, mert sokan félnek az élő víztől. Igaz, több szabályt kell betartani, mint a medencében, de az ŐSEMBER SEM az USZODÁBAN KEZDTE!”– Mezős Balázs, szervező

A helyszínekről

Az első versenyhelyszín az ország medencéje lesz, ahol a szervezők újranyitják a balatonfűzfői-öblöt. Az amatőr úszók Balatonfűzfőről rajtolva Balatonalmádiig teljesíthetik a 3 km-es távot, ugyanezt a szakaszt, az extrém – profi versenyzők – háromszor tehetik meg.

“A medence kizárólag a versenyről szól, ahol a fekete csíkot hajtjuk fel, s alá, evvel szemben a nyíltvíz egy élmény, egyrészt a környezet miatt, ami sokkal gazdagabb, mint az uszodában, másrészt pedig ez a VÍZ MOZOG, ami KÜLÖN KIHÍVÁST JELENT!” – Verrasztó Dávid, kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok, olimpikon

A második állomáson felelevenítjük a több mint 100 éves Paksi Virtust. Középtávon Uszódig (1524 fkm), extrém távon pedig Kalocsáig (Foktő 1516 fkm) úszhatnak a versenyzők!

“Magyarország vizeiről híres, az egy főre jutó vízkészlet nálunk a legmagasabb Európában; nem véletlenül vagyunk mi, magyarok, a világ legjobb úszói. Ideje tehát uszoda helyett tavainkat, folyóinkat választani, mert az ORSZÁG ÚSZVA ISMERSZIK meg!”– Stumpf Kata, válogatott szinkronúszó, az OWT nagykövete

A ország úszva-járásának harmadik és egyben befejező helyszíne a Gyékényesi bányató lesz, amely eddig csak a hazai és nemzetközi búvárok között volt népszerű helyszín, mivel a tó 15 méter mély, vize pedig kristálytiszta.

“Mikor nyáron egyedül úszol valahol, mindig ott motoszkál a kisördög! – …mi van, ha történik valami? Az OWT versenyein megkapod az én-élményt, amikor hosszan hallgatod a saját légzésed és az áramló víz csobogását. Csak ezúttal mi figyelünk a kisördögre is!”– Sticzay Péter, szervező

Profi versenykörülmények várják az indulókat

A bajnokságra egyéni időponttal lehet nevezni, hogy se a regisztrációnál, se az indítás során, de még a vízben se alakuljon ki tömeg. A szervezők a pályákat úgy alakítják ki, hogy a versenyzőknek a vízben ne kelljen sétálniuk és minél kevesebb bóját kelljen kerülniük; Ezért a start és cél-pontok helyszínben eltérnek egymástól, a versenyzőket busz viszi a start-kőhöz.

“Számos versenyen voltunk már, de a tömeg és a folytonos indítás sokszor megtöri a nyíltvízi úszás harmonikus hangulatát, ezért az OWT esetében kiemelten fontosnak tartjuk az ÉN-ÉLMÉNYT, csak KETYEGŐ ÓRÁVAL és SZUPER BIZTOSÍTÁS MELLETT.” – Ujhelyi Botond, szenior úszó, az OWT úszás-szakmai vezetője

Távok, dátumok, tudnivalók

Az OWT minden állomása két különböző távra épül; az amatőrök 2-3000 méteren, a kihívást keresők és hivatásos úszók 7-15000 méteren indulhatnak.

“…mikor a barátaim nyaralásból hazatérnek, mindig arról mesélnek, hogy erre jártak, arra jártak… én mindig a vizekről mesélek, erre úsztam, arra úsztam! Ezt adja majd az OWT is! “– Verrasztó Evelyn, Európa-bajnok magyar úszó, olimpikon

Verseny időpontok

Balaton – 2021.06.26. Paks – 2021.07.17. Gyékényes – 2021.08.21.

A verseny részleteiről itt tudhatsz meg többet:

www.openwatertournament.hu 

www.instagram.com/openwatertournament 

www.facebook.com/openwatertournament