“Május 20-án ötödik alkalommal került sor a „Botra fel!” ország nordic walking sétára. A CEOSZ által 2017-ben indított, töretlen népszerűségnek örvendő kezdeményezés célja, hogy egy olyan mozgásforma megismertetését és kipróbálást tegye lehetővé, amely minden korosztály számára ajánlható, függetlenül az életkortól, attól, hogy valaki sportolt-e korábban, vagy hogy van-e bármilyen betegsége.

Az idén az országban 24 szebbnél szebb helyszínén került sor a túrákra, így az összesen közel 1700 résztvevő a testmozgáson kívül számtalan egyéb élménnyel is gazdagodhatott. Minden évben nagyon fontos szempont, hogy valamennyi csoportot szakképzett instruktor felügyelje, akik gondoskodnak arról, hogy a kevésbé gyakorlott vagy akár teljesen kezdő nordicozók is a helyes technikát sajátítsák el az első pillanattól kezdve. Ezúttal a Magyar Szabadidősport Szövetség is csatlakozott a programhoz, több helyszínre delegálva általuk képzett edzőket, és hírt adva a lehetőségről saját népes táboruk csatornáin keresztül is.

Természetesen nem maradt el a túra előtt és után is a 77 Elektronika Kft. támogatásával valamennyi helyszínen megvalósult vércukormérés. Sajnos vagy éppen szerencsére ilyenkor mindig kiszűrésre kerül néhány, az optimálisnál sokkal magasabb vagy éppen alacsonyabb érték, amely további vizsgálatokat tesz szükségessé, de mindenképpen felhívja a figyelmet arra, hogy nagyobb és rendszeres odafigyelésre van szükség a vércukorszint esetében.

A Magyar Hypertónia Társaság az idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek több okai is volt a tavalyi jó tapasztalatok mellett: egyrészről május a magas vérnyomás hónapja, másrészt a cukorbetegség és a hipertónia kéz a kézben járnak, vagyis a cukorbetegség szinte minden esetben okoz vérnyomás problémát is. Sok diabétesszel élő szerencsére tisztában van ezzel a szövődménnyel, de sajnos még többen vannak olyanok, akik nem tudnak erről, így nem is fordítanak figyelmet erre. Valamennyi helyszínen szakemberek mérték a résztvevők vérnyomás értékeit – amelynek megbízhatóságát a Hartmann-Rico Kft. által forgalmazott kiváló készülékek garantálták. A mért értékek bekerülnek az Európai Unió által végzett felmérés adatbázisába, ezzel is segítve a valós tényeken alapuló tudományos kutatásokat.

Az idei Botra fel! egy újabb bizonyítéka volt annak, hogy a diabétesz által– bár az számos nehézséget okoz a mindennapok során – tudatosabbá, fegyelmezettebbé és egészségesebbé válhat mindenki, aki úgy dönt, hogy a cukorbetegségnek nem elszenvedője, hanem tudatos irányítója lesz.”

Forrás: CEOSZ