Hatalmas, sportos játszótérré alakul át a Kopaszi gát szeptember 3-án a Családi Mozgásfesztivál alkalmával. A Magyar Szabadidősport Szövetség által tizenkilencedszer megrendezett ingyenes fesztiválon – amely az Európai Sporthét beharangozó eseménye – csaknem száz mozgásformát lehet kipróbálni. A hagyományos sportágak kedvelői mellett garantáltan az ínyencek sem fognak unatkozni: bocsa, tchoukball, SUP, teqball, smovey torna és snookball – csak néhány példa az izgalmas, új sportok közül.

 

 

bocsa egy golyósport, nagy fokú koncentrációt igénylő hagyományos rekreációs sportág, ahol az ellenfelek igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyó). Ez legtöbbször gurítással történik. Játszhatja egy-egy játékos egymás ellen, vagy párosok, illetve három fős csapatok is.

 

tchoukballhoz szükség van egy kosárlabdapályára, egy hálós panelre és csapatokra. Gyors, változatos csapatjáték, ahol a test-test elleni játék, a feltartóztatás és az akadályoztatás nem megengedett. Egyik játékos sem szerezhet labdát vagy nyúlhat bele egy átadásba; ehelyett a résztvevők összjátéka és a megfelelő csapatszellem az irányadó.

 

A magyar fejlesztésű, igencsak fiatal sportágat, a teqballt a foci és/vagy az asztalitenisz kedvelői mindenképp próbálják ki! A domborúan meghajlított síkú, középen plexiüvegből készült “hálóval” elválasztott asztalon kell játszani focilabdával, legalább ketten.Mivel nincs fizikai kontakt a versenyzők között, jóval kisebb a sérülésveszély is.

 

Maradjunk még egy kicsit a labdánál, pontosabban a golyónál. A snookball a billiárd és a foci keveréke, a billiárdasztal alakú pályán a színes labdákat a billiárd szabályai szerint kell a lyukakba rúgni.

 

 

Aki inkább vízre szállna, próbálja ki a Stand Up Paddle-t (SUP), azaz az állószörföt vagy állva-evezést. A szörfdeszkával rövidebb-hosszabb túrára is indulhatunk, de rajta akár, jógázni, meditálni vagy kardió edzést folytatni is lehet.

 

A Családi Mozgásfesztivál mindezek mellett ingyenes egészségmegőrzési tanácsadással, dietetikai konzultációval, prosztatarák szűréssel vár mindenkit. A rendezvényen egyénileg, illetve családosan is lehet gyűjteni a kipróbált mozgásformák után járó pecséteket, melyeket az óránkénti sorsolásokon nyereményekre válthatnak a résztvevők.