Szemezgettünk a Táplálkozástudományi Társaság hírleveléből, melyben szakemberek gyűjtötték össze azokat a fontos információkat, hogy mire érdemes odafigyelni a táplálkozásunkkal kapcsolatban pandémia idején.

  • Táplálkozási ajánlások a SARS-CoV-2 pandémia idején

Az optimális táplálkozás és étrend javíthatja közérzetünket, erősítheti immunrendszerünket, ennek okán mérsékelheti a koronavírus-betegség morbiditását, csökkentheti a súlyos, akut légzési szindróma kialakulásának kockázatát. De valójában mire érdemes odafigyelnünk? A publikáció összefoglalja a dietetikusok által meghatározott, preventív táplálkozási irányelveket a COVID pandémia idejére. Az ajánlások többsége hangsúlyozza a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának fontosságát. Közel egyharmaduk kiemeli az ásványi anyagok és vitaminok jelentőségét, mint (cink, A-, C- és D-vitamin) a jól működő immunrendszer fenntartásának alapjait. Meglepő módon csak a szövődmények esetében, a prevenció részeként ugyanakkor nem vizsgálja ezen anyagok szupplementációjának lehetőségét. Ennek részeként ugyanakkor a szerzők kiemelik, hogy a C- és D-vitamin, valamint a cink és szelén kiegészítés előnyös lehet azon egyének számára, akik légúti vírusfertőzésben szenvednek.

  • D-vitamin ellátottság szerepe a COVID fertőzésben

A világméretű járvány terjedésének lelassítása továbbra is rendkívül fontos mindenki számára. A társadalom számos szegmense dolgozik azért, hogy a fertőzések számát redukálja, a pandémiát visszaszorítsa – legyen szó itt akár az egészségügyi szakemberekről, dolgozókról, kutatókról, az iparról vagy az egyes nemzetek kormányairól. Sajnos a népszerű információs csatornákon (a közösségi média különböző platformjain) az emberek félelme és bizonytalansága egyre jelentősebb félretájékoztatást ,,szül”. Különösen jellemző ez a fertőzés és az étrend kapcsolatára, valamint az életmódra vonatkozó tanácsok tekintetében. A D-vitamin ellátottság és a COVID fertőzés kapcsolata egy igencsak vizsgált és felkapott témakör napjainkban. A szakirodalomban több cikk található, melyek a prevencióban, valamint a fertőzés kezelésében betöltött szerepét vizsgálják. Vegyük szemügyre azokat az alapvetéseket, melyek hiteles forrásból származnak és segíthetnek a D-vitaminnal kapcsolatos irányelvek megértésében:

  1. A D-vitamin elengedhetetlen a szervezet és az immunrendszer egészséges működéséhez.
  2. Egyes populációk, különösen az északi-szélességen élők általános D-vitamin státusza rossz, így esetükben gondoskodni kell a D-vitamin egyéb forrásból származó beviteléről, szupplementációjáról kiemelten a téli időszakban (Egyesült Királyság, Írország, Észak-Európa, Kanada és az Egyesült Államok északi részein, Észak-India és Kína).
  3. A csökkent D-vitamin ellátottság súlyosbodhat a COVID-19 pandémia idején (jellemzően beltéri élet), karantén esetében (szupplementációról minden esetben gondoskodni kell),
  4. Nem kezelhető tudományos evidenciaként, hogy a D-vitamin fokozott bevitele (azaz megadózisa) előnyös lenne a COVID-19 megelőzésében, ugyanakkor a szervezet megfelelő D-vitamin státusza preventív ágensnek tekinthető. A megadózis kezelésében betöltött pontos szerepe még kérdéses, eltérő irodalmi adatok találhatóak. Egyes eredmények a fertőzés és szövődményeinek csökkent progressziójáról, redukált mortalitásról számolnak be, ugyanakkor ezek konkrét protokoll alapján, orvosi felügyelet alatt végrehajtott, időszakos hyperdózis kezelésnek tekinthetőek.
  5. A túlzott D-vitamin bevitel akár káros is lehet, egészségügyi kockázattal járhat, különösen azok számára, akik más primer kórképpel is küzdenek, például csökkent vesefunkcióval. Összefoglalva tehát a megelőzés tekintetében akkor járunk el megfelelően, ha étrendünkkel esetleg további étrend-kiegészítéssel megtartjuk szervezetünk optimális D-vitamin ellátottságát, megadózisokra nincs szükségünk.

Forrás: Táplálkozástudományi Morzsák című Hírlevél- III. évfolyam, 6. szám 2020

Magyar Táplálkozástudományi Társaság elérhetősége: www.mttt.hu