Az aktív városok, a szabadidősport és az egészségesebb élet lehetősége került középpontba azon a nagyszabású nemzetközi konferencián, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség rendezett meg Szegeden.

Az eseményen bemutatták a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) új programját, amely nem más, mint a Take Back Your Streets… Take Back Your Future! Ez egy új TAFISA-program, a Coca Cola Foundation finanszírozásában, amely a TAFISA budapesti világkongresszusán indult útjára. A kezdeményezést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is támogatja. Ez a program nemzetközi és helyi szervezetek, települések, közösségek számára jött létre, amelyek a fizikai inaktivitás problémáját helyi erőfeszítéseik mellett globális elkötelezettséggel kívánják megoldani, fontos üzenetet küldve a jövő generációinak is.

John Marsden, Keith George,

Előadást tartott John Marsden, Liverpool közegészségügyi vezetője, valamint a John Moores Egyetem professzora, Keith George. Rajtuk kívül Patonai Ágnes, a p2m Consulting Kft. vezető tanácsadója, minősítési szakértő, valamint Horváth András, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója.

John Marsden szerint az emberek jelenlegi és jövőbeni egészségi állapota nagy mértékben függ a városrendezéstől, valamint az egyes városok vezetői szemléletétől. Keith George angliai gyakorlati példákon keresztül mutatta be, hogy milyen fontos az, hogy az aktív életmóddal már az óvodában találkozzanak a gyerekek.

John Marsden

John Marsden

Keith George

Keith George

Patonai Ágnes előadása a minőségbiztosításra épült. Elhangzott, hogy a világon először Magyarországon dolgoztak ki minőségbiztosítási rendszert a szabadidősportos rendezvényekre.

Patonai Ágnes minőségbiztosítás

Horváth András Szeged városának élsportos és szabadidősportos aktivitásait ismertette, míg dr. Győri Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Sporttudományi Intézetének megbízott vezetője a Tisza-parti egyetemet mutatta be.

Horváth András

Így segít a Liverpool és az Everton

Liverpoolban a közegészségügy maximálisan kihasználja a labdarúgás népszerűségét. John Marsden elmondta, korábban kevés sikerrel tudtak végezni a teljes lakosság körében egészségügyi felmérést. Az aktív város program keretében megállapodtak a város két népszerű labdarúgócsapatával. A Liverpool és az Everton támogatásával most már stadionokban végzik az egészségügyi felméréseket.  „A két csapat sztárjai sokat segítenek a program népszerűsítésében. Az embereket a futballal sokkal könnyebben megmozgattuk, megmozgatjuk, és a két klub jelesre vizsgázott ebben a programban” – mondta Liverpool közegészségügyi vezetője.

 

 

Fotók: Kádár Adrián