Az idei évben a Visegrádi Négyeknek meghirdetett nemzetközi szenior sportjátékokat július 16-a és 18-a között a csehországi Cseszke Budejovicében rendezték meg.

A 4. alkalommal megrendezésre került sporteseményre a Veszprém megyei nyugdíjas szervezetek tagjaiból alakult nyolcfős csapat utazhatott ki. A csehországi város rendőrségi sportpályáján megrendezésre került versenyen tíz számban női és férfi kategóriában, valamint a 70 év alatti és feletti korosztályban mérték össze ügyességüket és tudásukat a szenior versenyzők.

A megnyitó rendezvényen tizenhét hazai csapatot, és mellettük a lengyeleket, szlovákokat és a magyarokat üdvözölte az ország szociális minisztere. Aki fontosnak tartotta hangsúlyozni azt, hogy az idősek – ha tehetik – ebben a korban is mozogjanak. A rendszeres mozgás egy olyan pluszt adhat mindenkinek, ami segítheti az időskori nehézségek leküzdését.

A sportjátékon 10 számban kellett minden csapattagnak a rajtvonalhoz állnia. Voltak ügyességi számok – darts, kosárra dobás, kapura ütés, karika dobás bójára, labda célba dobás, dupla labda akasztás-, valamint erőnlétet igénylő számok – síkfutás, talicska sprint, kislabda dobás távolságra, sprint teniszütőn a labdával. A magyar csapatnak az okozott nehézséget, hogy több versenyszámmal csak itt találkozott először.

Végül a magyar csapat egyéniben a női 70 év feletti korcsoportban Gosztolai Mária révén, a 60 méteres síkfutásban és a kislabda dobásban szerzett aranyérmet. (Érdekes módon az egyéni második és harmadik helyezések nem kerültek kihirdetésre). Csapatban második helyezést értek el a karika és a labda célba dobásban és harmadik helyezettek lettek a kosárra dobásban.

A csapat összességében megelőzve Lengyelországot és Szlovákiát az ötödik helyre futott be, míg az első négy helyen a hazai csapatok végeztek. A sportesemény értékét emelte az a tény, hogy a záró rendezvényen megjelent és a díjakat átadta Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke.