Csaknem negyvenezer kilométert tettek meg motoros eszköz igénybevétele nélkül, azaz futva, gyalogolva, úszva, kerékpárral vagy nordic walkingolva a Finn 100 akció résztvevői. A Finnország önállóvá válásának 100. évfordulója alkalmából Finnország budapesti nagykövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség által rendezett közös akcióban az vehetett részt, aki május végétől október közepéig legalább 100 kilomért összegyűjtött. 

 

 

Az ünnepi év mottója „Yhdessä – Együtt” szellemében finnek és finnbarátok szerte a világban színes programok során irányítják a figyelmet az elmúlt száz év vívmányaira. A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot – legyen szó akár verseny-, akár szabadidősportról. Egy európai felmérés adatai alapján az északi ország lakói Európa élvonalában vannak a szabadidő mozgásra fordított arányát tekintve.

 

A magyar kezdeményezés, ahogy Petri Tuomi-Nikula megjegyezte: világszerte az egyik legérdekesebb és legötletesebb volt. A Finn Köztársaság nagykövete péntek este a finn nagykövetségen megrendezett díjkiosztón elmondta: a függetlenség kikiáltása után a sportnak nagy szerepe volt a finn identitástudat megerősítésében. Hozzátette: a mindennapos testmozgás a minőségi élet alapját termeti meg. Nemcsak a fizikai állóképességet növeli, hanem az agyat is feltölti a szép természeti környezetben való mozgás. Az elmúlt időszakban a finn szabadidősport jelentősen megerősödött, s mint megjegyezte, a finn családok életéhez szervesen hozzátartozik a minden esti közös családi séta – időjárástól függetlenül.

 

– Bár anno, az 1996-os olimpián legyőztem a finn klasszist, Jani Sievinent, a szabadidősportban van mit tanulnunk a finnektől – mondta Czene Attila olimpiai bajnok úszó. A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a közös eseménysorozat kapcsán hozzátette: az úszás, mint alapsportág után a Finnországból indult nordic walking a másik olyan mozgásforma, amelyik a testünk izomzatának legnagyobb részét igénybe veszi, ezért is örül, hogy a szövetség ilyen módon Magyarországon is népszerűsíthette ezt a kiváló sportágat.

 

A legtöbb kilométert – 1490-et – egyébként Pető Viktória teljesítette, de jónéhányan voltak, akik 1000 kilométernél többet gyűjtöttek teljesítménytúrákon, zarándoklatokon, biciklin vagy futva.