“Az antik kultúrákban természetes egységben jelent meg a kor embere számára ez a két terület.

Mindkettő középpontba helyezte a szépséget, az örömöt, a jobbra, a tökéletességre való törekvést. Bemutatta a célt és az ahhoz vezető egyik lehetséges utat.

Mit sem változtak az idők folyamán ezek az értékek, mégis képes meglepetést okozni az a tény, hogy Zidarics Ilona ötvösművész főleg ékszeralkotó munkái mellett visszatérő elemként megjeleníti a sportot, mint a klasszikus embereszmény eléréséhez vezető egyik utat.

A művésznő és művész férje, Laczák Géza munkásságában komoly érdeklődést mutat a sportteljesítmények méltó elismerését kifejezni képes műalkotások megteremtése iránt.

Ez a nyitottság nem maradt rejtve szövetségünk vezetői előtt sem, ezért kértük föl sok évvel korábban a művészházaspárt, hogy a lakosság sportjáért kiemelkedő munkát végző szakemberek méltó elismerésére készítsenek egyedi, művészi értékkel bíró alkotást.

Végig kísérhettem az alkotói folyamatot, melynek végén az elkészült díjat bemutathattuk a szabadidősport szakembereinek, és persze azóta évente átadhatjuk az arra méltóknak.

Február 29-én volt a megnyitója a művésznő életművének egy részét bemutatni hivatott kiállításnak, melyen kiemelt érdeklődést és tetszést kiváltva szerepel a Lakosság Sportjáért díjunk is.

Büszkék lehetünk és vagyunk a díjra.

Ez az alkotás serlegboltban nem vásárolható, azt csak arra érdemesek kaphatják meg.

Biztos vagyok abban, hogy mindazok, akik már kiérdemelték, és akik majd a jövőben fogják megkapni, átérzik, hogy példamutató teljesítményükhöz méltó maga az elismerés is.

ZIDARICS ILONA Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész Kötődések című kiállítása március 14-ig tekinthető meg a Nádor Galériában (Bp. V. József nádor tér 8.)”

Salga Péter

Forrás: https://magyar-iparmuveszet.hu/128-20240110