Hosszan és sokáig lehetne a szakirodalom alapján beszélni a nordic walkingról, mint sportágról. Hadd legyek rendhagyó, és a saját tapasztalataink, eredményeink, észrevételeink alapján – a kriminalisztika hét alapkérdésén keresztül – elemezzem a címben felvetett kérdést.

 

MI? A nordic walkinggal én is tíz éve ismerkedtem meg, mint a Masport számos instruktora. Bevallom, addig bizony nem sok mindent tudtam erről a sportról, mozgásformáról. Szinte semmit. Pécsen Géczi Anikó próbálta az alapokat megismertetni velünk, a lelkes instruktor jelöltekkel. Hát, volt munkája bőven! Bár a biciklizéshez hasonlóan ezt is nehéz elfelejteni, azért gyakorolni mindig kell. Főleg nekünk, instruktoroknak! Így aztán nekünk is jó, ha vannak foglalkozások. Alapszinten valóban egyszerű nordicozni, hiszen mi kell hozzá: botok, kényelmes ruházat és elszántság. Pont ez adja meg a népszerűségét.

 

HOL? Már „képzett” oktatóként számtalan helyszínen voltunk. Iskolai tornateremben, focipályán (füvesen, salakoson és aszfaltoson), erdei turistautakon is tartottunk már foglalkozásokat. A kedvenceim a tavak melletti sétautak. Vízszintes a terep, széles az út, gyönyörű a táj, jól látni a résztvevőket. Így jártuk körbe többször is sumonyi halastavakat és a pécsi Malomvölgyi tavakat is. A nordic révén olyan településekre is ellátogattunk Baranya megyében, ahol nem vagy nagyon régen jártunk azelőtt.

 

 

MIKOR? Hóesésben (még) nem nordicoztunk. Ezen kívül aztán minden évszakban, időjárási körülmények között tartottunk már foglalkozásokat. Természetesen a tavaszi és az őszi túrák a legnépszerűbbek, legkellemesebbek. Egyszer egy éjszakai gyalogtúra „előprogramja” voltunk. A foglalkozás végén már egymást is alig láttuk. Valószínűleg nem ez volt a leghatékonyabb óránk. Néhányszor sikerült megáznunk is, de ez egy „sima” túrán is bekövetkezhet. A végén általában kiderül, hogy leginkább csak mi aggódunk az időjárás miatt, a résztvevők kevésbé.

 

HOGYAN? Mikor elkezdtük az oktatást, mint ifjú titánok álltunk neki az alapos munkának. Hiába, a tanári vér előjön az emberből! Aztán az évek alatt megértettük, tudomásul vettük, hogy a résztvevők egyrésze csak tájékozódni akar erről a mozgásformáról. Ez egyáltalán nem baj. Hiszen már az is nagy eredmény, ha valaki csak a nordicozás alapjaival akar tisztában lenni. Persze akit a csoportból komolyan érdekel, az úgyis odaáll a közelünkbe. Így aztán mindenki maga választhatja meg a sportág iránti „elmélyülésének” mértékét. Ettől még a csoportos foglalkozás hangulat ugyanolyan jó lesz. Természetesen a kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokon alapból is könnyebb az oktató helyzete. Itt azért hatékonyabb az oktatás. Aztán úgy is gyakorolni, gyakorolni és gyakorolni kell a résztvevőknek.

 

 

KI? Bár ez a cikk egyes szám első személyben íródik, a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség nordic foglalkozásainak vezető oktatója többnyire Kumli Júlia instruktor. Szerintem ügyesebb is, kedvesebb is nálam. Én általában a „bemutató személy” voltam. Valakinek hátul is kellett figyelni a lemaradókat, fényképeket kellet készíteni, figyelni a résztvevők technikáját. Ezt vállaltam rendszerint én magamra. Persze szép számmal voltak olyan foglalkozások is, ahol csak egyikünk volt.

 

KIVEL? Vagy meghirdettünk nordic túrákat, vagy minket kerestek meg az érdeklődő személyek, csoportok, vagy mi ajánlottuk fel oktató munkánkat iskoláknak, egyesületeknek. Valóban minden korosztály képviselőivel találkoztunk az elmúlt években. Persze másról szólt a foglalkozás általános iskolásoknak, mint a felnőtteknek. A tapasztalataink azt mutatják, hogy valóban a szépkorú korosztály érdeklődik legjobban a foglalkozásaink iránt. Sokaknak már van nordic botja vagy legalábbis túrabotja. Akinek nem volt, annak a Masport jóvoltából biztosított botokat adtuk kölcsön. Szükség volt rájuk. Nekünk „csak” a lelkesedésükre építve kellett megmutatni a helyes technikákat. Aki már tartott ilyen foglalkozást, az tudja, hogy egy jó csoport szárnyakat ad az oktatónak is.

 

 

MIÉRT? Hosszan ecsetelhetnénk a sportág áldásait, előnyeit. Én most két dolgot emelnék ki. Az egyik a társaságban eltöltött kellemes idő, a másik a szabad levegőn végzett mozgás. Aki kíváncsi mi egyéb haszna is van ennek a mozgásformának (mert van azért még), kérem, nézzen alaposan utána a szakirodalomban.

 

Véleményem szerint a nordic bot a kezünkben csak egy eszköz, mint minden más sporteszköz. Mindenki saját maga dönti el, hogy mennyi időt és energiát szán a nordicozásra. Az sem baj, ha a technika nem tökéletes – bár igyekszünk ezt oktatni.

 

Remélem tíz év múlva újabb tapasztalatokról számolhatunk be!

 

Papp Csaba

nordic walking instruktor

Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke

 


Kedvet kaptál a nordic walkinghoz?

Jelentkezz a Magyar Szabadidősport Szövetség nordic walking instruktor képzésére.