Átadásra kerültek az egészségfejlesztés területén dolgozók számára Európában a legrangosabb nemzetközi szakmai elismerésnek számító díjak. A 2020 EU Health Award nemzetközi díjátadón a városi egészségfejlesztés kategóriájában, a Budakörnyéki Egészségprogram, komplex gyermek-egészség fejlesztő programja III. helyezést érte el. A filmek világából vett hasonlattal élve, ez az egészségfejlesztők európai Oscar díja. Ez a rangos minősítés egyedülálló a hazai népegészségügy területén.

A Budakörnyéki Egészségprogram, melynek együttműködő partnere többek között a Magyar Szabadidősport Szövetség is három éve zajló partneri együttműködéseken alapuló egyedülálló járási népegészségügyi program. A komplex program magában foglalja az egészséges környezet megteremtését, az örömteli testmozgás fokozását, az elhízott gyermekek egészséges testsúlyának elősegítését, az egészségfejlesztési tevékenységek megvalósítását az iskolákban a tanárok pedagógiai képességeinek bővítésével, a mentális egészség javítását a tanulók szociális készségfejlesztésével, a tanárok bevonásával, valamint az egészségügyi műveltség növelése a családok bevonásával.

A program megalkotói remélik, hogy lebonyolítása kapcsán szerzett tapasztalatok, tanulságai példaként szolgálhatnak az érintettek partnerségén alapuló helyi népegészségügyi, egészségfejlesztési programok számára, különös tekintettel a teljeskörű iskolai egészségfejlesztés területén.

 

A nyertes programokat népszerűsítő anyag elérhető az alábbi oldalon: https://ec.europa.eu/health/award/home_en