A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) folyamatosan – még a vészhelyzeti korlátozások közepette is -törekszik arra, hogy új, innovatív projektekkel mozgásban tartsa a lakosságot. Egyedi, korszerű megoldásokkal, minden helyzetben sikerrel alakítják úgy az éves programot, hogy a mozgás minél több ember számára képezze a mindennapok részét.

A MovePlay felület kialakítása és megvalósítása egyedülálló sportszakmai sikerprojektnek tekinthető. A kialakult járványügyi helyzethez igazodva, a szövetség a fertőződési kockázatokat minimalizálva az online térbe csábítva videós anyagok segítségével tartotta és tartja mozgásban a lakosságot.

Az Országos Testmozgás Programot (MovePlay) a szövetség szakmai alapokon, gondosan kiválasztott partnerekkel együtt dolgozta ki és valósította meg. Végeredményeként 42 féle mozgásformához kapcsolódó 210 szakmai anyag és 1200 edzésvideó vált érhetővé a moveplay.hu felületen.

A program fő célkitűzése az volt, hogy a mozgáshoz az írott szakmai kiadványokkal elméleti tudást, a videós anyagokkal pedig egy -egy mozgásformához gyakorlatokat és szakszerű iránymutatást tegyünk elérhetővé a felhasználóknak.

Egy egyszerű regisztráció után elérhetővé válnak az edzésvideók, melyekből akár komplett edzésterv kialakítása is lehetséges. A színes, modern dizájnnal ellátott, felhasználóbarát felületen keresőcímkék segítik a könnyed eligazodást. Lehetőség van sportágakra, edzőkre, testrészekre szűrni a kialakított hashtageknek köszönhetően. A felület komplex edzésprogramot kínál, de külön bemelegítés, főrész és nyújtás is megtalálható az edzésvideók között. A mozgásanyagok kialakításakor fontos szempont volt, hogy mind korosztályban, mind pedig edzettségi szintben a lakosság minél szélesebb rétegének mozgásigényét ki tudjuk elégíteni. Eszközös, eszköz nélküli, családi és játékos foglalkozások is színesítik a sokoldalú felület anyagát.

Az 2021 áprilisi indulás óta a regisztrált felhasználók nemenkénti megoszlásában az látható, hogy közel azonos számban sikerül a női és férfi lakosságot elérni és megmozgatni. Az oldal népszerűsítésében nagy szerepet játszott az online #BeActiveNight rendezvény is. A tavaszi program részét képezték a MovePlay oldalon megtalálható videók közül kiválogatott anyagok.

Területi megoszlás adatai alapján elsősorban a budapesti és a pest megyei lakosok követik programunkat, mozognak az oldalon található anyagok felhasználásával. Igen aktívak továbbá: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Bács-Kiskun megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye regisztrált felhasználói. A program sikerét bizonyítja, hogy eddig több mint 20 000 felhasználó kereste fel a MovePlay felületet, hogy kipróbálja a számára megfelelő edzésvideóink egyikét, vagy tájékozódjon a szakmai anyagokból.

A program első szakaszának megvalósítása sikerrel zárult.

Úgy tűnik, hogy a hagyományos programokhoz képest rendhegyónak számító kezdeményezésünk egyre elfogadottabbá válik, a kezdetben talán ijesztő online világ egyre barátságosabb lett és lesz résztvevőinknek.

Reméljük a jövőben is sok hasonló projektet kínálhatunk kedves sporttársainknak, és ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a lakosság életének mindennapi részét képezze a mozgás és az aktív szabadidőport tevékenység.

Bővebb információ, regisztráció: moveplay.hu

Programot népszerűsítő videó: https://youtu.be/FfT1ZJCs61E