Idén is elindult útjára a Világ Gyalogló (HÓ)Nap országos eseménysorozat azzal a céllal, hogy a gyaloglást, mint aktív testmozgást és az egészséges életmódot népszerűsítse. Az október hónap igazán különleges és eseménydús lesz, hiszen – rekordszámú- 347 nevezőnek a túrázás, a természet megcsodálása és felfedezése lesz fókuszban.

  • Kik a szervezők?

Tanintézmények, közösségek – Kulturális/egészségügyi szervezek, EFI irodák, önkormányzatok, és sportszervezetek, – nyugdíjas szervezetek és a MASPORT tagszervezetei vállalták, hogy színes őszi tájban barangoljanak és helyi szervezésű eseményekkel népszerűsítsék a gyaloglást. Kiegészítő programjaikkal pedig a túrákat igazán komplex közösségi élménnyé teszik majd a lelkes résztvevők számára.

  • Hol lesznek szervezett túrák?

A benevezett szervezek országszerte rendeznek túrákat október hónap folyamán. Minden megyében és Budapesten is lesznek a Világ Gyalogló (HÓ)Nap keretein belül megrendezésre kerülő események. A programok kategóriánkként listája a képek alá görgetve itt található.

  • Több, mint egy túra…

Az ajánlott táv megtételén túl, a szervezők a túrákat számos szenzációsan ötletes programmal egészítik ki.

Még közelebb hoz a természethez –. A növény- és állatvilág csodáinak megismerése, a környezetvédelem fontossága, mint átfogó tematika számos túra jellemzője. Többek között: a gombászás, a gyógynövény gyűjtés, az állatsimogatás, a víz- és levegőminőség vizsgálata, a szemétszedés, az állathang felismerő verseny is része lesz majd egy- egy programnak.

A szellemi fittség jegyében – A fizikai fittségen túl fontos, hogy szellemileg is frissek és egészségesek maradjunk. Nemcsak testünk, hanem a mentális egészségünk karbantartása is kiemelten fontos. Ennek fényben: totó, verselés, kvíz, tombola, műsor az időseknek, tematikus előadások, múzeumlátogatás, környezetismereti verseny állítja majd megpróbáltatások elé a résztvevőket.

Kalandorok kánaánja – A csodás színeken és formákon túl számos érdekesség található még az erdőben. Térkép készítés, nyomkeresés, faölelés, zseblámpás séta, kincskeresés, termésgyűjtés is valamely túrák kiegészítő programja lesz.

Kreatív program – A természet csodái által felgyülemlett kreatív energiákat van, ahol például aszfaltrajzzal, termésekből képkirakóval, izgalmas élőképpel vagy éppen útinapló készítésével is levezethetik majd a résztvevők.

Sport és még sport – A fentieken túl még mivel lehetne kiegészíteni egy kellemes túrát? Hát még több sporttal. Kezdésnek sok helyen bemelegítéssel indítják a programot, hogy fizikailag is ráhangolódjanak a túrára. Ezt követően számos szervező többek között: jóga, torna, nordic walking, örömtánc vagy pedig meridiántorna foglalkozással teszi még sportosabbá a közösségi élményt.

És még több – A fent felsorolt kiegészítő programokon túl: szőlőlé készítés, helyi nevezetességek megtekintése, olimpikonok, libegőzés és piaclátogatás is részét képezi majd egy- egy helyi szervezésű programnak.

Érdemes tehát utána nézni részletesen a programoknak és csatlakozni Világ Gyalogló (HÓ)Nap alatt megvalósuló túrák valamelyikéhez.