A történet több mint tíz évvel ezelőtt egy tatai gimnáziumban kezdődött, ma pedig már többek között több tízmilliós youtube nézettség,angol tehetségkutatós siker, világkörüli utak, az NBA Global Games halftime show-ja, kosárlabda világbajnokság, szeptemberben pedig már a kínai nemzetközi cirkuszfesztivál is szerepel az “önéletrajzukban”. A Face Team akrobatikus kosárlabdacsapatból lett igazi Akrobatikus Sport Színház, produkciójukat a Családi Mozgásfesztiválon is bemutatják. Döbörhegyi Balázzsal, a csapat menedzserével, #beactive nagykövettel beszélgettünk.

 A kezdetek

A tatai Takács Áron tehetséges kosárlabdázó, U-18-as válogatott 2003-ban, gyakorlatilag kezdőként megnyert egy kosaras freestyle versenyt, melynek következtében egykori gimije felkérte egy félórás showra egy iskolai programhoz. Fél óra ezesetben beláthatatlanul hosszú időnek tűnt, ezért Áron összeszedte a barátait, velük együtt állította össze a műsort, ahol a klasszik tornatermi dobbantóról zsákoltak, trükköztek. Gyakorlatilag ez volt az első Face Team show. A siker láttán jött a felismerés: nagy kincs van a kezükben, amit ki kell használni Áron testnevelési egyetemen töltött évei a kosaras haverokon kívül tornászokat (mint Perjámosi Richárd), azaz szaltókat, csavarokat, akrobatikus elemeket hoztak a show-ba – idézte fel a kezdeteket Döbörhegyi Balázs.

 Csillag születik, Britain’s Got Talent és az egész világ…

 Az első hazai és nemzetközi sikerek után egyenes út vezetett a magyar tehetségkutató műsorba, s bár az ottani verseny nem sikerült túl jól, a kereskedelmi tévé adta “felfedezés” meghozta a széles körű hazai ismertséget. A 2012-es angol verzióra már egy sokkal felkészültebb, összeszedettebb, lenyűgöző produkcióval érkeztek, mellyel egészen az élő showig meneteltek a srácok. – A műsornak köszönhetően milliók nézték meg az adások videóit, a mai napig érkeznek felkérések az ott látottak alapján. Ezt csak fokozta a híres amerikai youtube sztár, Devin Graham videója, ami nem csak Face Team, hanem Budapest promóció is egyben, elképesztő, több mint 27 milliós nézettséggel. Innentől kezdve gyakorlatilag többször is körbejártuk a Földet Costa Ricától Panamán, az USA-n, Kataron át Indiáig és Japánig, szerepeltünk a legnagyobb nemzetközi kosárlabda eseményeken, az NBA Global Games félidei produkciója voltunk, de a 2014-es spanyolországi kosárlabda világbajnokságon a szurkolói zónában is mi csináltuk a show-t – mesélte Balázs.

 

 

 Kosárcsapatból színház

 Hiába a tízmilliós nézettség, a látványos, veszélyes, egyedülálló trükkök, Balázs megfogalmazása szerint ez “még mindig csak egy akrobatikus kosárcsapat”. Nem az elégedetlenséget vagy a kishitűséget jelzi ez, csupán a fiúk tudták: még sokkal több van a Face Teamben. – Egészen odáig nagy rendezvényeknek a részesei voltunk, a szünetekben pár percig szórakoztattuk a közönséget, akik tulajdonképpen nem miattunk jöttek. Eljött az a pont, amikor mi akartunk lenni a show. Átalakítottuk az identitásunkat, a kosárlabdát kibővítettük korfballal, kézilabdával, tánccal, dramaturgiával, fényekkel, ruhákkal, sztorikkal – kosárcsapatból színházzá váltunk. A New York show-val például tíz hónapig léptünk fel Franciaországban egy színházban, és ezzel kaptunk meghívást a kínai nemzetközi cirkuszfesztiválra is- folytatta a menedzser. Az átalakulás persze azt is magával hozta, hogy a Face Team a tagoknak már nem csak hobbi, hanem munka ez, kőkemény szerződésekkel, nemzetközi sikerekkel, de elvárásokkal is.

 Utánpótlás

 Ex- kosarasok, kézisek, tornászok, akrobaták, gumiasztalosok, de sportmúlt nélküliek is szerepelnek az utánpótlás csapataikban, ahová hatéves kortól járhatnak a gyerekek, és ismerkedhetnek meg a torna, a gimnasztika és a kosárlabda alapjaival. S hogy mennyire érdemes az edzésekre ellátogatni, azt az is jól mutatja, hogy a jelenlegi 15 fős felnőtt keret nagyjából fele az utánpótlás csapatoktól érkezett.

 Jövő, álmok, tervek

 – Saját, egész estés színházi showt szeretnénk, ezen dolgozunk, erre gyűjtünk. Már tudjuk pontosan, mi kell hozzá anyagi háttérben, infrastruktúrában egyaránt. Muszáj fejlődni, továbblépni, hiszen ez a jövő – foglalta össze Balázs.

 A Face Team Akrobatikus Sport Színház lenyűgöző bemutatóját ti is megnézhetitek vasárnap 11 órakor és 16.30-kor a Családi Mozgásfesztiválon a Kopaszi gáton.

 

Borítókép: Jaime Massieu díjnyertes fotója a Sony World Photography Awards – Split Second kategóriában.

Nézzetek bele a Face Team vlogjába!

szerző: Kiss Niki