Február 22-e a Magyar Parasport Napja. Ebből az alkalomból Lélekmozgató – „Sport határok nélkül!” elnevezéssel évről-évre országos megmozdulást szervez a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ). Ehhez csatlakozva tegnap a Beszélj Velem Alapítvány kis tanítványai is alaposan megmozgatták magukat a Kipp-Kopp óvodában, illetve az érdi Aréna uszodájában.

A Beszélj Velem Alapítvány által működtetett óvodák (ahova több budaörsi gyerek is jár) is bekapcsolódtak kedden, február 22-én, a Magyar Parasport Napja alkalmából meghirdetett országos Lélekmozgató programba. Eseményük fővédnökének Czene Attila olimpiai bajnok úszót kérték fel.

A Fejlesztő óvodából kilenc gyermek érkezett az érdi Aréna uszodájába a Nagytétényi útról, négy kísérővel, hogy „vízi tornán” (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika – HRG) vegyenek részt Vajdics András testnevelő, úszásoktató, gyógypedagógus irányítása alatt. A másfél órás foglalkozás végig különösebb fennakadás nélkül zajlott, de a szakember elmondta, hogy a tanév elején még csak alig 10-15 percig tudtak koncentrálni a gyerekek.

Kopp Miklósné Ági az óvoda alapítója közölte, ez a nap azokról szól, akik valamilyen oknál fogva csak korlátozottan tudnak különböző szabadidős mozgásokat végezni. Fejlesztő óvodájukban sokfajta terápia és fejlesztő foglalkozás elérhető, melyek közül az uszodában a HRG-be nyerhettünk betekintést. A vízitorna célja az éretlen idegrendszer okozta mozgásfejlődésben elmaradt gyerekek fejlesztése elsősorban. Ennek „szárazföldi” verziója a szenzomotoros integrációs mozgásfejlesztés. Lakatos Katalin nevéhez fűződik a vízben történő HRG, amely azért tartozik a leghatékonyabb mozgásterápiák közé, mert – a lovasterápiához hasonlóan, ahol a ló érintése jelenti a plusz ingert -, a víz a teljes testet éri, azt mindenhol érzékeli a gyermek.

A különleges nap során az óvodában maradt gyerekek is mozogtak „szárazföldön”. Bemelegítő gyakorlatokat követően néhány feladat várt rájuk, például célba dobás, zsákban futás. Céljuk annyi, hogy teljesíteni tudják a feladatokat.

Az intézményvezető elárulta, hogy Lakatos Katalin felmérése szerint az iskolába kerülő gyerekek 80%-a organikusan éretlen. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az idegrendszer fejlődését elősegítendő „a szülők legfőbb feladata, hogy játszótérre és kirándulni vigyék gyermekeiket – még pénzbe sem kerül! – de különböző környezeti ingerek érik általa a gyerekeket”. Hozzátette, közösen kertészkedni szintén nagyon fejlesztő hatású.

Az Alapítvány programját meglátogatta annak fővédnöke, Czene Attila, aki a Magyar Szabadidősport Szövetség társadalmi elnöke is, így beszámolhatott arról, hogy a szövetség az elmúlt években sok közös programot csinált a FODISZ-szal. EU-s forrásból finanszírozva kis településekre is sikerült eljutniuk, ahol az volt a feladatuk, hogy a fogyatékkal élők egy részének lehetővé tegyék a különböző mozgásfajták örömét, természetesen szakemberek bevonásával.

Külön boldogság számomra, mint úszónak, hogy a Magyar Parasport Napján egy uszodába kaptam felkérést, és itt azt látom, hogy a gyerekek vízben való fejlesztésének milyen öröme van” – mondta. Ugyanis a játékos feladatokat szívesen végzik, s közben észre sem veszik, de folyamatosan fejlődnek.

Mivel a Beszélj Velem Alapítvány Fejlesztő óvodájában sok gyermek fejlődésbeli elmaradása az organikus éretlenség rovására írható, Mozogj Velem! címmel egy olyan programot szeretnének meghirdetni – gyerekeknek és szüleiknek egyaránt -, amely sokféle mozgásforma kipróbálásával például olyan inger gazdag környezetet teremt, ami önmagában is fejlesztő hatású. Ezzel kapcsolatban Czene Attila kijelentette, ennek megvalósítása érdekében a Magyar Szabadidősport Szövetség és ő maga is megpróbál minél több segítséget, szponzort találni. Hiszen azzal tisztában van, hogy egy-egy ilyen program költséges – különösen akkor, ha olyan speciális helyszíne van, mint az uszoda -, mert megfelelő szakember közreműködését is meg kell fizetni.

Az úszóbajnok elmondta, hogy tapasztalatai szerint a mozgásukban bármilyen módon akadályozott gyerekekben vagy felnőttekben ugyanúgy megnyilvánul a versenyszellem, mint ép társaikban. „Ahogy a szabadidősportokban mindenki a saját korosztályával szereti összemérni a tudását, úgyan úgy a sérült gyerekek is fölmérik azt, hogy ki a versenytárs, kinél kell jobbnak lenni” – fogalmazott. A mozgás mindenféleképpen egy örömszerzési lehetőség, versengve vagy anélkül, de a szabadidősportok műfajában az élményszerzés a lényeg, ezért nagyon fontos, hogy széles körű támogatást élvezzen ennek kiterjesztése az akadályoztatott személyek körében.

A cikk forrása:  https://budaorsinaplo.hu/kulonleges-nap-volt-soran-a-beszelj-velem-alapitvany-fejleszto-ovodajaban/