Szeptember 2-án vasárnap immár huszadjára gyűlnek össze a szabadidősportok lelkes rajongói a Családi Mozgásfesztiválon, ezúttal a Millenáris Parkban. Az ingyenes rendezvényen temérdek mozgásformát próbálhatnak ki a résztvevők a közelgő Európai Sporthét „BeActive!” mottójának jegyében. A fesztivál szervezői hagyományosan nagy figyelmet fordítanak a környezetbarát szempontokra, éppen ezért lett a „Környezetbarát szabadidősport” Erasmus+ projekt kiemelt eseménye a vasárnapi szabadidősport megmozdulás.

 

 

A „Környezetbarát szabadidősport” (Sport for All and the Environtment – SforAE) projekt célja, hogy felkeltse a figyelmet a környezettudatos viselkedés előnyeire a sportban, ezzel kapcsolatos környezetvédelmi oktatást nyújtson, valamint népszerűsítse a biztonságos és tiszta környezetben való sportolást. Fő üzenete, hogy a fizikai aktivitással megőrizhetjük jó egészségünket és formánkat. Mindemellett a természeti erőforrások fenntartása elengedhetetlen a környezet tisztaságának és szépségének megőrzéséhez az elkövetkező generációk számára. A társulás 4 közép- és kelet-európai ország 5 különböző partneréből áll: két lengyel, egy cseh és egy szlovák szervezetek mellett a Magyar Szabadidősport Szövetség is aktív tagja a projektnek.

A projekt részét képezi a partnerek által közösen készített Zöld kézikönyv, amely az sporteseményszervezéssel kapcsolatos környezettudatos elemeket gyűjti össze. Emellett megközelítőleg 100 különböző sporteseményt promóciós anyagokkal és ingyenes újrahasznosítható anyagba csomagolt vizekkel támogat a lengyel RECAL alapítvány. A csatlakozó eseményeknek ökológiailag fenntarthatónak kell lenniük, ideértve az üres dobozok begyűjtését és újrahasznosítását is. Magyarországon többek között Szolnokon, Békéscsabán, Salgótarjánban és Szegeden is lesznek kapcsolódó események.

A kiemelt hazai esemény a vasárnapi Családi Mozgásfesztivál lesz, ahol a megtapasztalhatjuk, hogy milyen egy igazi zöld, környezetbarát sportkavalkád a város szívében. A Millenáris Parkban több mint 70 mozgásformát próbálhatunk ki a teqball-tól kezdve a trükkös bringákon át egészen a vívásig, valamint számos egészségügyi szűrés és életmódtanács is várja az érdeklődőket. A Környezetbarát szabadidősport projekt sátrában (k)víz és játékos vetélkedő hívja fel a figyelmet a zöld szempontok fontosságára, de a Minden doboz visszajár és a Zöldövezet Társulás környezettudatos aktivitásai is színesítik a fesztivált.

Találkozzunk és mozogjunk együtt vasárnap az egyik legzöldebb sporteseményen! A részvétel ingyenes!

 

#BeActive #SforAE