Kérdések és válaszok, avagy Kivel tornázok a nappalimban?

Ebben a részben bemutatásra kerülő oktatónk igazi „régi motoros”. Kiemelten fontos számára, hogy lépést tartson a fiatalabb korosztállyal. Szakértelmével, és korát meghazudtoló fittségével segít mozgásban maradni. Tanácsaival, oktató anyagaival (videók, leírások) a biztonságos mozgáshoz nyújt segítséget elsősorban azoknak, akiknek a kor előrehaladtával vagy valamilyen betegség következményeként korlátozottabbá vált a mozgásuk.

1.Van valamilyen sportolás előtti rituáléd?

Igen, van: – időjárásnak megfelelő pamutpóló kiválasztása. Tartalék pólót is szoktam tenni a hátizsákomba, és mellé szélfogó kabátot. Mindig ügyelek arra, hogy bekészítsek innivalót, ami általában víz és őszilé.

2..Mi az a tárgy, amely nélkül nem kezded el a mozgást?

Én tárgy nélkül is tudok mozogni. Ha a testemet kibillentem az egyensúlyi helyzetéből – oldalra hajlok kicsit a törzsemmel és a gravitációt legyőzve visszahozom függőlegesbe -, akkor a testem is lehet a „tárgy”!  (a törzsizmaim a hajlással ellentétes oldalon a hajláskor megnyúlva dolgoznak – amikor a törzsemet visszahozom függőlegesbe, akkor megrövidülve dolgoznak= erősödnek.) Én azt vallom, hogy a mozgás, amit csinálok, az ne „eszközközpontú” legyen, hanem „célközpontú”!

3.Ha csak egy sportágat űznél, mi lenne az?

Jelen életkoromban a Nordic Walking-ot választanám. (fiatal koromban röplabdáztam)

4.Ha választanod kellene…Ülő vagy álló helyzetben végzett tornát részesítenéd előnyben?

Mind a kettőt választanám, mert az ember a napi tevékenysége során 14-16 órán át ülő vagy álló helyzetben van és teszi a dolgát. Erre kell felkészítenünk az izmainkat, hogy a testünket a gravitáció ellenében megfelelő helyzetben meg tudják tartani. Ezt álló és ülő helyzetben is tudatosan gyakorolni kell. Sokszor előfordul persze, hogy a csigolyák, a gerinc védelme érdekében bizonyos mozgásformákat csak oldalt fekvő helyzetben ajánlatos csinálni (pl. a hát gömbölyítését csontritkulás esetén). Ilyenkor jó, ha van lehetőség ezt így, a gravitációt kikapcsolva csinálni.

5.Mi volt a legkedvesebb visszajelzésed a munkáddal kapcsolatban, amit valaha kaptál?

Nekem a munkám örömet okoz, baráti kapcsolatokat jelent, nem csak az idősekkel való kapcsolatokat, hanem a fiatal kollégákkal is! Ez tart frissen testileg, szellemileg. Remélem, még sokáig!

A kérdésekre válaszolt: Mészáros Lászlóné Vali- gyógytornász

Óráinak elérhetősége: https://masport.hu/alapmozgasok