A szabadidősport területen számtalan szervezet dolgozik többek között azon, hogy népszerűsítse a mozgásgazdag, egészséges életmódot. Sokan közülük tagszervezetei a szövetségünknek. A Magyar Funkcionális Fitnesz Szövetség célja is az, hogy segítse a MASPORT küldetését.

Bemutatjuk kik is ők, milyen tevékenységet végeznek. Újrapozicionálás, sztereotípiák ledöntése, szakember képzés, sportág népszerűsítése, közösségépítés. Ezek azok a fő feladatok, amin folyamatosan dolgoznak.

  • Pozicionálás, motiváció és küldetés

Minden új ágazat, vagy hullám indulását követően idő szükséges ahhoz, hogy megtalálja a helyét a magasabb szinten való beillesztődésbe. Jelenleg a funkcionális fitnesz abba a stádiumba került, amikorra kezd letisztulni a szerepe és helye a piacon. Ahhoz, hogy a felgyorsult információáramlás világában megfelelő pozícióba kerüljön az adott új ágazat, elengedhetetlen a célirányos és helyes kommunikáció. A fitnesztermek világáról kialakult “gyúrós” “kokszos” prekoncepciók megváltoztatása, pozitív irányba terelése és a funkcionális fitnesz népszerűsítése a szövetség fő feladata és küldetése! Céljaik közé tartozik továbbá, hogy a különböző mozgásdeformitások megelőzését segítsék, szakmai minőségi programjainkkal, edzőinkkel. A közeljövőben többek között azt szeretnék elérni, hogy Magyarországon a funkcionális edzéseket a megbízhatóság, biztonság, szakmaiság, közösség, rekreáció hívószavak jellemezzék!

  • A szövetség megalakulásának háttere

2012-ben kezdtek el a funkcionális fitnesszel foglalkozni, akkor még gazdasági alapokra helyezve. A Szövetség megalapításának gondolata 2018-ban született meg, többek között annak érdekében, hogy a piaci “kóklereket” és a hozzá nem értő “szerencselovagokat” kizárják a piacról, ezzel védve szeretett mozgásformánk értékeit és a felhasználók egészségét. Az elmúlt 10 évben több mint 60.000 felhasználóval sikerült megismertetni a funkcionális edzések világát. 2014-től (akkor még gazdasági alapon működve) edzőképzés keretében több mint 600 jelentkezőből közel 400 edzőt képeztek ki és bocsájtottak a piacra.

  • Területi lefedettség, megszólított célcsoport

A szövetség 31 megyei és budapesti tagszervezettel dolgozik együtt, folyamatosan törekszik a tagok létszámának növelésére. Ezen felül több a funkcionális fitneszhez közel álló szövetséggel is együttműködi pl. Magyar Kettlebell Szövetség, Magyar Erőemelő Szövetség, Magyar Fitnesztermek Országos Szövetsége.

Jellemzően az irodai tevékenységet végző 25-45 éves korosztály a mozgásforma legjellemzőbb felhasználója. Mellettük számos célcsoport választja még ezt a mozgásformát egészen a tízen-huszonéves fiataloktól az idősebb korosztály tagjaiig. Bármi is legyen a motiváció -egészségmegőrzés, prevenció, fittség fenntartása, életmódváltás, aktív sportkarrier utáni szinten tartás – hisznek abba, hogy aki ezt a mozgásformát választja fenntarthatja mind a fizikai mind a mentális fittségét!

  • Főbb tevékenységek

– NÉPSZERŰSÍTÉS (a mozgásforma definiálása és értékeinek megvédése), tagszervezetek támogatása a lakosság megmozgatása érdekében. Kéthavonta kezdő csoportok indítása a tagszervezeteken keresztül.

– TUDOMÁNYOS ÉRTEKEZÉSEK ÉS A FEJLŐDÉS ELŐSEGÍTÉSE – ennek érdekében évről évre megrendezik a fitnesz konferenciát, mely keretében egy teljes panelt szentelnek a funkcionális fitnesznek. Továbbá a tagszervezetek számára folyamatos szakmai meetingeket biztosítanak.

– NOBELI TEVÉKENYSÉG – évről évre Magyarország legnagyobb gálájának keretében díjazzák a funkcionális fitnesz kiemelkedő személyeit.

– VERSENYRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS AZ ORSZÁG KÉPVISELETE – országos versenyek szervezésével és piaci alapú versenyek támogatásával segítik a szakma fejlődését, megszilárdulását. Saját rendezésű programjaik: februári csapatverseny, nyári páros és egyéni verseny – ez egyben egy közösségi találkozó is – decemberi egyéni verseny.

  • Programok, események

Több éve számos nagy szabású programhoz – Mozgás Éjszakája, Dunai Regatta, Under Amour Fitnesz Nap – csatlakoztak, mint együttműködő partner, ahol a mozgásforma népszerűsítése volt a fő cél. A hét éve megrendezésre kerülő Fitnesz Konferencián tavaly több mint 500 fő vett részt, mely hatalmas büszkeség a szövetség számára! Az edukálás év közben is fontostevékenység, havonta megrendezésre kerülő szakmai workshopjaikkal is ezt a célt szolgálják ezen felül versenyeinkkel (Európai, csapat és egyéni) pedig a sportfejlesztést.

Mérföldkövek

Több emlékezetes pillanata és sikere is volt a szövetség elmúlt időszakának. Ilyen volt a Fitnesz konferencia, ahol megvalósult az esemény másodlagos célja is, az esemény szerves része lett a networking. A résztvevők értékes kapcsolatokkal, beszélgetésekkel gazdagodhattak a csodás siófoki környezetben.

A SUMMER CUP esemény nem egy végletekig kiélezett verseny, sokkal inkább egy közönségtalálkozó, ahol a fókuszban a napsütés, jó hangulat, lazaság, mozgás és a barátság van.

A pályájuk egyik meghatározó eseménye és egyben egyik csúcsa a Gála. A szakemberek munkájának elismerése, közös megünneplése kiemelt esemény a szövetség számára.

Beavatás program, melyet évente 6 alkalommal szerveznek, mely a lakosság bevonását megcélzó, országos marketingkampány tagszervezeteiken keresztül. Cél ezzel új felhasználók elérése és bevonása a rendszeres testmozgás világába kedvezményes áron. 2023 -ban országosan több mint 10 helyen január, március, május, július, szeptember, november hónapokban lesz lehetőség csatlakozni a programhoz. Hosszú távon cél még többe ember bevonása a programokba. A program sikerességének fontos elemei:

  • Reedukáció, hogy naprakész hiteles szakemberek oktassák az alapokat,
  • Meglévő versenyzők kiszolgálása nemzetközi versenyeken valórészvétellel és felkészítéssel, hogy erősítsük a sportág versenysport vonalát.

Az utóbbi időben a funkcionális fitnesz helye kezd letisztulni a piacon, kezdi a helyét megtalálni mind a sportágak, mind pedig a szabadidős tevékenységek közegében. A szövetség eseményeivel és rendezvényeivel továbbra is azon dolgozik, hogy tevékenységeivel erősítse a sportág népszerűsítését és pozícióját a szabadidősport piacon.

Bővebb információ a szervezetről: https://hf3.hu/