Jövőtervezés tényadatokkal – az európai fizikai aktivitást mérő monitoring rendszer kialakításán dolgoznak

Nemzetközi, az európai fizikai aktivitást mérő és sport monitoring rendszer kialakításával kapcsolatos kutatás-módszertani Erasmus+ projekt nyitókonferenciájára került sor pénteken Budapesten. A kilenc ország részvételével és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakmai támogatásával zajló projekt hivatalos magyarországi partnere a Magyar Szabadidősport Szövetség.

Tudományos kutatásokon keresztül világszerte bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a testmozgás mennyire fontos tényező a lakosság egészségi állapotának javításában. A fizikai aktivitás összefüggésben áll az életminőséggel, a metabolikus és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel, valamint számos népegészségügyi rizikótényezővel.

Mint ahogy projekt egyik kiemelt magyar szakértője, Dr. Ács Pongrác és munkatársai kutatásukban számszerűsítették, hazánkban a társadalom fizikai inaktivitásának csökkentése révén éves szinten 9,1 milliárd forint költségmegtakarítást lehetne eszközölni. 10%-os inaktivitás csökkentés éves szinten több mint 573 000 nap táppénzes nap kiesésben lenne mérhető.

Mivel lakossági szinten nemzetközileg is nehézségekbe ütközik a fizikai aktivitás mérése, jelen felmérés fókuszában az áll, hogy egy elfogadható, mindenki által használható validált eszköz álljon rendelkezésre, mely a nemzetközi kutatások alapjául szolgálhat.

– Módszertanilag kell egységessé tenni a különböző mérési módszereket azért, hogy a tagállamok összehasonlíthassák a saját adataikat, másrészt pedig, hogy mi kapjunk egy olyan átfogó képet az európai helyzetről, amelyek alapján a jövőbeni lépéseket és akciókat meg tudjuk határozni – hangsúlyozta Navracsics Tibor köszöntőjében. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a projekt fontosságával kapcsolatban kiemelte: az, hogy az európai népesség hogy áll egészségügyileg, nem csak egészségügyi vagy sport, hanem általános társadalmi kérdés. A projekt eredményei alapján ajánlásokat, közös akciókat lehet megfogalmazni a tagállamok számára. A tagállamok pedig a másikkal való összehasonlításban jobban meg tudják határozni saját nemzeti prioritásaikat is.

 

 

Navracsics Tibor hozzátette: különösen fontos, hogy az itthoni szakmai közvélemény tagjai részt vegyenek az európai szakmai körforgásban, éppen ezért külön örül annak, hogy az Magyar Szabadidősport Szövetség ad otthont a rendezvénynek.

– A tényadatokon nyugvó jövőtervezés nagyon fontos a szövetség számára – emelte ki a projekt előnyét Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. Hozzátette: azon felül, hogy a kutatás eredményeképp pontos képet kaphatunk a magyar lakosság testmozgási szokásairól, az ilyen típusú felmérések, elemzések mögöttes célja egyértelműen a szabadidősportban való részvétel arányának a növelése.

A konferenciát köszöntötte Joao Paulo Rebelo, a portugál sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Sárfalvi Péter utánpótlás nevelésért felelős helyettes államtitkár, valamint Balogh Gábor a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke is.

 

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Az EUPASMOS (European Union Physical Activity and Sport Monitoring System) egy 2 éves  kutatás-módszertani Erasmus+ projekt, amely a felnőtt európai lakosság testmozgási és sportolási szokásait vizsgálja. A projekt célja, hogy a jelenleg használatos, testmozgási szokásokra vonatkozó nemzetközi kérdőívek (Eurobarometer, ELEF, IPAQ, GPAQ) eredményeit összevesse egymással és egy objektív mérőműszer által nyert adatokkal, ezáltal megismerve, mely módszer a legalkalmasabb a testmozgási szokások mérésére. Az eredetileg 9 ország részvételével (Portugália, Szlovénia, Hollandia, Svédország, Lettország, Olaszország, Ciprus, Franciaország, Magyarország) zajló kutatás további célja, hogy egy átfogó európai monitoring rendszert hozzon létre a sportolási és mozgási szokások nyomonkövetésére. A kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet állandó munkatársakkal támogatja. Hazai partner a Magyar Szabadidősport Szövetség.