Forrás: https://miszk.hu/index.php/416-a-miszk-a-csaladi-mozgasfesztivalon

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) felkérést kapott, hogy vegyen részt a Családi Mozgásfesztiválon, a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) közös rendezvényén, a Ludovika Campuson – számolt be az eseményről honlapunknak Luczay-Pénzes Attila, a MISZK elnökhelyettese.

A rendezvény célja az volt, hogy életkortól függetlenül elérhetővé váljon a testmozgás, a mozogni vágyók kipróbálhassák magukat olyan sportjátékokban, amelyekre máshol nincs lehetőségük. Az érdeklődők különböző mozgásformákkal, egészségmegőrző programokkal, egészségügyi szűrésekkel ismerkedhettek meg, de prevenciós tanácsadáson is részt vehettek.

A szervezők az NKE profiljához illeszkedő tevékenységet folytató szervezeteket hívtak meg, hogy bemutathassák magukat, szakmai tevékenységüket. A MISZK egy olyan szakmai blokk kialakítására törekedett, amely magába foglalja a vállalkozó tagozatok igazságügyi szakértői tevékenységét, valamint a bűnügyi technikusi nyomkutatómunka, a rendészeti szervek és az egyetemi oktatói tevékenységének bemutatását.

A rendezvényre meghívott szervezetek (a MISZK, a MISZK Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Szakmai Tagozat, az Informatikai és Hírközlési Szakmai Tagozat, a Kriminalisztika Szakmai Tagozat, továbbá a Készenléti Rendőrség Bűnügyi Technikai Főosztálya, az ORFK ROKK, valamint a Rendőrmúzeum) vándorkiállítás keretében mutatták be a témakörhöz illeszkedő kiállításukat.

A MISZK kiállító részében folyamatosan vetítették a tagozatok szakértői által készített szakmai anyagokat. – Kézzel fogható kiállítási tárgyaink is voltak – mondta Luczay-Pénzes Attila, példaként említve a 3D nyomtatót, amely a helyszíni nyomtatással mutatta be, hogyan lehet egy kriminalisztikai térfogati nyomot kinyomtatni az új technika alkalmazásával.

A kriminalisztikai szekció bemutatkozásánál olyan felületi térfogati nyomokkal ismerkedhettek meg a látogatók, amelyeket a helyszíni szemlén kutatnak fel és rögzítenek a nyomszakértők. Bemutattak többek közt egy kutya álkapcsának nyomatát, amit speciális mintavételezéssel rögzítettek, így az állatot nem kellett elaltatni.

A rendezvény szellemiségéhez igazodva dr. Tóth István igazságügyi szakértő olyan játékot szervezett, amely nagy sikert aratott az érdeklődők körében: egy kijelölt pályán időre kellett egy vonalzón töltényhüvelyeket egyensúlyozva A pontból B pontba vinni. A játékban több mint nyolcvanan vettek részt, a legfiatalabb négyéves, a legidősebb hatvanon túli volt.

– Nagyon örvendetesnek tartom, hogy a kapcsolatépítés során több külső szervezettel tudtunk szakmailag együttműködni, valamint azt is, hogy kiállítóként több tagozat mutatkozhatott be a rendezvényen, amelyen nyolc igazságügyi szakértő válaszolt az érdeklődök kérdéseire – számolt be a MISZK elnökhelyettese.

A fesztivált összesen több mint ötezren látogatták meg.