A kültéri közösségi sporttereknél fontos szempont a higiéniára való odafigyelés, akár csak életünk más területein. A kültéri sportparkok biztonságos használatához a helyes használat (pl. kerülve a rongálást) és a tisztaság fenntartása mellett (pl. ne szemeteljünk) mindannyiunk közös érdeke és felelőssége az alapvető higiéniai szabályok betartása is.

A közös érdek és felelősség pedig az egyéni magatartáson alapszik, mert az ingyenes, bárkinek elérhető közösségi tereken fordul elő a legkevésbé, hogy ezeket számonkérjék tőlünk, mint ahogy számonkér(het)ik pl. otthon, munkahelyünkön vagy iskolánkban.

Természetesen, ha olyan tüneteteket észlelsz magadon, ami fertőző betegség előjele is lehet (pl. láz, köhögés, stb.), akkor fordulj orvoshoz és a mielőbbi gyógyulásod segítsd otthoni pihenéssel és ezalatt kerülj mindenféle közösséggel való érintkezést, beleértve a közösségi sporttereket is.

Mozgás a szabadban

Mielőtt rátérnénk a legfontosabb higiéniai szabályokra, nézzük meg, hogy milyen alapvető jellemzői vannak egy kültéri közösségi sporttérnek egészségügyi szempontból:

  • Tér: a “Kint tágasabb” állítás gyakorlatilag mindig megállja a helyét. A szabadtér felszabadultabb érzéssel tölti el az embert a sportolás közben is.
  • Levegő: kint szinte mindig van légmozgás, amit szellő vagy szél formájában érzünk, de még “nulla” szél esetén sem lesz soha áporodott a levegő.
  • Napsütés: a napsütés segít szervezetünknek az immunerősítő D-vitamin előállításában, és egyben a szabadba jutó baktériumoknak és vírusoknak sem kedvez az életben maradáshoz. Természetesen erős napsütésben védekeznünk kell naptejjel, ruházattal és ilyenkor a kintlétet inkább a reggeli, vagy a késő délutáni, koraesti időszakra időzítsük.
  • Biztonság: a szabadtéri sportparkokat és eszközeiket mindenki a saját és vagy (kiskorúak esetén) szülei felelősségére látogathatja és használhatja.

A kedvező adottságok miatt a kültéri sportparkokat, eszközöket egyre többen használják, viszont a kültéri eszközöket sokkal ritkábban tisztítják, fertőtlenítik. Ezért különösen FONTOS, hogy betartsuk, figyelembe vegyük az alábbi egyszerű higiéniai szabályokat, tanácsokat a szabadtéri közösségi sporttereken:

  1. “Csupasz” kézzel?

A sportparkokban is a “védtelen” kezünket használjuk a legtöbbet. Különösen a Fitneszparkban, Fitneszpark+-ban és Kondiparkban kell erre odafigyelnünk, ahol az eszközöket, gépeket közvetlenül a kezeinkkel fogjuk meg, de pl. nyitjuk-zárjuk a kosárlabdapálya kapuját, vagy éppen megfogjuk a focikaput, és így tovább.

Mire figyeljünk?

Kézmosás, kézfertőtlenítés: általános szabály, hogy sportolás után, mielőtt mást csinálnál  a kezeddel (pl. eszel valamit) mindig moss kezet, vagy használj kézfertőtlenítőt!

Kesztyű használata : a legjobb védekezés pl., ha Fitneszparkban, Fitneszpark+-ban és Kondiparkban használsz gépeket, eszközöket. Ez különösen javallott akkor is, ha pl. repedés, vagy vízhólyag van a tenyereden, ujjadon. Kesztyűből használhatsz olyat, ami fociedzésekhez is használnak a játékosok hűvösebb időben, vagy ami a futóknak is kapható. Ezek kézreállók (nem csúszkálnak a kézen), szellőznek és van belőlük vékonyabb és vastagabb anyagú is, de természetesen találsz speciális edzőkesztyűket is a sportboltok kínálatában!

Kéztörlés: izzadós a tenyered? Akkor vigyél magaddal pl. egy kisméretű törülközőt és abban töröld meg a kezed, amikor szükséges.

EXTRA megelőzés: ha a legalaposabb akarsz lenni, akkor vigyél magaddal fertőtlenítőt, törlőt, amivel le tudod törölni az adott eszközt használat előtt és akár utána is.

  1. Arcunk és testünk érintése

Sokszor kényszertelenül vagy reflexből is az arcunkhoz nyúlunk, ha pl. hirtelen viszketést érzünk, lecsurog egy izzadságcsepp a homlokunkról stb. A szánk, szemünk fokozottan ki van téve fertőzéseknek, hiszen onnan könnyen bejuthatnak a kórokozók szervezetünkbe. Ugyanez igaz a testünk többi részére is, hiszen mozgáskor a bőr pórusai is kitágulnak, és a bőrünkön lévő kisebb sérülések, karcolások is utat engedhetnek kórokozóknak.

Mire figyeljünk?

Arcunk érintése: ha sportolás közben nincs módunk kézfertőtlenítésre, akkor amennyire lehet az arcunkat ne érintsük kezünk tenyér oldalával, használjunk erre pl. zsebkendőt vagy pólónkat odahúzva. Ha hirtelen csak a kezünkkel tudnánk odanyúlni, akkor próbáljuk azt a alkarunkkal, felkarunkkal (jó esetben ezeket ruházat is fedi) megtenni és a kezünket legvégső esetben is a kézfej oldalával használjuk. Azt pedig mindenképpen kerüljük, hogy közvetlenül még így se nyúljunk a szemünkbe vagy szánkba, csak ha már megfelelően kezet tudtunk mosni, fertőtleníteni.

És a többi testrészünk? Kezeink, lábaink, felsőtestünk érintésénél is érdemes az arcnál írtakat követni: kerüljük a kezünk tenyéroldalával való érintést, ha nem tudunk előtte kezet fertőtleníteni, akkor inkább ruhánk vagy karunk más részeit használjuk erre.

EXTRA megelőzés: mindig legyen nálad alkoholos kézfertőtlenítő és/vagy tiszta zsebkendő, amit szükség esetén tudsz használni.

Kézfogás, érintés – higiéniai tanácsok – Free Sport Parks térkép – Korona vírus esetén is

  1. Kézfogás, mások érintése

Sportolás közben megizzadunk, különböző eszközöket fogunk meg és ilyenkor tanácsos ezt nem “átadni” sporttársainknak. Természetesen a csapat sportoknál (pl. foci, kosárlabda stb.) néha elkerülhetetlen, hogy megérintsük a másikat.

Mire figyeljünk?

Kézfogás helyett: Sportolásnál a csupaszkezes kézfogást, pacsizást elhagyhatjuk. Természetesen kesztyűs kézzel, ha nem is illik kezet fogni, ilyenkor ezt felül lehet írni. Csupasz kéz esetén népszerű, ha pl. az öklötöket érintitek egymáshoz.

Extra megelőzés: szükség esetén (pl. járványok) elkerülhetsz minden testi kontaktust, pl. ha kerülöd az ilyen csapatsportokat és mellőzöd a kézfogást, ölelést, puszilkodást sporttársaidnál is.

Távolságtartás – higiéniai tanácsok – Free Sport Parks térkép – Korona vírus esetén is

  1. Távolságtartás

Bár a szabadtéri sportterek legtöbbször “tágasak”, de itt is összejöhet annyi ember, hogy már nem érezzük azt annyira tágasnak. Ahhoz, hogy megfelelően használhassuk a közösségi sportterek pályáit, eszközeit tartsuk figyelembe ezt is, elkerülve ezzel a tumultust, az “egymás nyakába lihegést”.

Mire figyeljünk?

Ha túl sokan vannak?  Ha pl. azt látjuk, hogy egy focipályán, fitneszparkban már annyian vannak, hogy nem igen van hely a “kényelmes” sportoláshoz, akkor ne menjünk oda, hanem addig csináljunk mást (pl. bemelegítés, vagy egy másik eszközt/pályát használjunk, itt találsz térképet) vagy jöjjünk vissza egy kicsit később.

Tartsunk kellő távolságot!  Elsődlegesen a Fitneszparkban, Fitneszpark+-ban és Kondiparkban figyeljünk arra, hogy amíg a másik használ egy eszközt, addig mi ne álljunk oda a közvetlen közelébe, elég ha ott vagyunk tőle pár méterre (min 1,5-2 m) és érzékelni fogja úgyis, hogy várnak rá. Pihenés közben pedig mi álljunk hátrébb pár méterrel és akkor a másik is nyugodtan tudja csinálni a gyakorlatát.

Extra megelőzés: ha azt látod túl sokan vannak egy eszköznél és nem lehet megtartani a pár méteres távolságot sem, akkor inkább később menj vissza, amikor már kellő hely lesz a jelenlévőknek.

  1. Tüsszentés

Szabdtéren is van, hogy tüsszentenünk kell, de ott is tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat.

Mire figyeljünk?

Ne a tenyerünkbe!  ha nem tudunk a tüsszentés utána egyből kezet mosni, akkor lehetőleg zsebkendőbe vagy pl. a könyökhajlatunkba tüsszentsünk úgy, hogy közben elfordulunk az emberektől, és eszközöktől, hogy ne azokra landoljanak a “cseppek”. Ha hirtelen nem tudunk semmit a szánk elé tartani, akkor inkább a föld irányába tüsszentsünk!

Extra megelőzés: ha biztosra akarsz menni, viselj maszkot, ami a tüsszentés esetén is megfogja a szerte szóródó cseppeket. Járvány esetén, tünetmentesen sem tudhatjuk biztosan, hogy nem hordozzuk-e a vírust, ezért a maszk használata ilyenkor is indokolt lehet. Legyen nálad kézfertőtlenítő vagy amint tudsz moss kezet, arcot a tüsszentés után is.

Mindig ügyeljünk a parkok, eszközök és pályák tisztaságára és a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni! Ha pedig rongálást, hibát észlelsz, akkor jelentsd be nekünk, hogy mielőbb kijavíthassák az illetékesek. “Tiszta sportpark, rendes sportolók!” 🙂

Forrás: https://www.freesportparks.hu/higieniai-tanacsok-kozossegi-sportterekhez