Fennállásának 30. születésnapját ünnepelte a Magyar Szabadidősport Szövetség hétfőn az MTA Zenetudományi Intézetében megrendezett ünnepi közgyűlésen. Harminc év, több száz esemény és több száz kipróbálható mozgásforma, a közös túrázások eredményeképp hétszeres Magyarország kerülés és egyáltalán nem utolsó sorban többmillió örömmel sportoló ember a mérlege szövetségnek.

Harminc évvel ezelőtt szervezetalakítási lázban égett az ország. Az akkor frissen elfogadott egyesületi törvény – sok évtizedes kényszerszünet után – ismét lehetőséget adott a civileknek erre. 

– 1989. december 9-én – rajtunk kívül – talán senki nem hitt abban, hogy az akkor frissen megnyilvánuló, szövetségalakítást eredményező civil kurázsi eredménye, a Magyar Szabadidősport Szövetség pontosan harminc évvel később jubileumi közgyűlést tarthat – idézte fel az első lépéseket Salga Péter. A szövetség egyik alapítója, kezdetek óta főtitkára kiemelte: a történelmi helyzet kihasználásán túl elengedhetetlen volt maga az igény megfogalmazása és azok a lelkes emberek, akik nem akarták veszni hagyni a nagy nehezen bevezetett és már ismertté vált szabadidősport rendezvényeket és az azok iránti érdeklődést, mint például a Balaton átúszás, utcai futóversenyek, sportoló közösségek.

– Az a terem tele volt akkor, mára hatan maradtunk olyanok, akik továbbra is e szervezet keretei között dolgozunk a változatlan célért: minél többen sportoljanak minél rendszeresebben- mondta. 

Az elmúlt három évtized sarokpontjai közt kiemelte: az elejétől világos volt, hogy az új szervezet beágyazódása a társadalmi környezetbe nem lesz egyszerű. Mert hiába volt a szervezet maga új, a tevékenysége már nagyon is felnőtt volt, azaz volt már olyan kialakult karaktere, amihez kellett a körülményeket alakítani és nem fordítva. Megtalálni a működést lehetővé tévő feltételeket, az önkéntes, ellenszolgáltatás nélküli munkavégzést gyakorlattá tenni, forrásokat találni, utat nyitni a nyilvánossághoz, áruvá alakítani a termékeket, és mindezekre megtanítani a helyi szinten dolgozó kollégákat. Mindemellett az élsport jól szabályozott világában bizonyítani kellett a létjogosultságukat.

Az ünnepi közgyűlésen átadták a Lakosság Sportjáért Emlékplakettet is, melyet az idén Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a szövetség elnöke; Bernárd János, a Budai XI. SE vezetője; valamint Papp Csaba, a Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke vehetett át. 

MASPORT számokban

  • A 30 tagszervezet 476 tagegyesülete évente mintegy 3754 rendezvényt tart, melyeken 91 mozgásformát 336.300-an próbáltak ki.
  • A Kihívás Napja eddigi 29 éve alatt 1637 magyarországi település vett részt, eddig összesen mintegy 8 millió ember 65 millió percet mozgott.
  • A Világ Gyalogló (hó)Napot 22 alkalommal rendezte meg a szövetség, több mint 243 ezren 2576 helyszínen 15753 kilométert tettek meg, ezzel Magyarországot hétszer körbekerülhették volna.
  • Az Európai Sporthéten és a #Beactive Night-on az eddigi 5 évben 2782 eseményen csaknem 2 millióan mozogtak.
  • A Szépkorúak Sportfesztiválján az elmúlt 13 évben csaknem tízezren vettek részt és próbáltak ki 77 mozgásformát.