A hetvennél is több kipróbálható mozgásforma mellett többek között vércukor – és testzsírszázalék méréssel, dietetikai konzultációval, fittségi állapotfelméréssel, prosztata szűréssel, talpvizsgálattal, életmód tanácsadással is tehetünk önmagunkért, illetve a riasztó egészségügyi statisztikák ellen a Családi Mozgásfesztiválon. A Magyar Szabadidősport Szövetség idén tizenkilencedik alkalommal megrendezendő ingyenes fesztiváljára – amely az Európai Sporthét beharangozó eseménye – szeptember 3-án vasárnap kerül sor a BudaPart Kopaszi gáton. 

 

 

Bár köztudott, hogy a rendszeres testmozgás többek között oldja a szorongást, hatásos depresszió ellen, javítja a szív teljesítőképességét, erősíti az immunrendszert, az izmokat,  csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának az esélyét, kordában tartja a 2-es típusú cukorbetegséget, továbbá az elhízás megelőzésében, kezelésében is kiemelt szerepet kap, az OECD idei jelentése szerint az elhízott felnőttek arányát tekintve Magyarország a negyedik helyen áll.

S bár – beleértve a fent említetteket – a rendszeres sportolás kedvező élettani hatása közismert, ennek ellenére az Európai Bizottság 2013-as adatai szerint a magyar lakosság mindössze 15 százaléka sportol legalább heti egyszer.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége egy kutatása* is megjegyzi, hogy a „magyarok egészségmagatartása nem éri el a kívánatos szintet, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás továbbra is nagy arányban okoz elkerülhető és korai halálozást okozó betegségeket.” A tanulmány fontos és egyben figyelemre méltó megállapítása, hogy a túlsúlyos és elhízott kategóriába tartozók több mint fele átlagosnak tartja a testalkatát és táplálkozását, azaz egészségügyi állapotukat nem tartják kritikusnak.

Tegyél a riasztó statisztikák ellen, Magadért sportolj! Találkozzunk vasárnap a BudaPart Kopaszi gáton!

További információ: https://www.facebook.com/CsaladiMozgasfesztival/

(*Új Diéta 2015/4, A Testtömegindex és az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó attitűdök- egy reprezentatív felmérés első eredményei)

 

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:

Európai Sporthét – #BeActive

Európai Sporthét (2017. szeptember 23-30.) az Európai Bizottság kezdeményezése, mellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül többet mozogjanak és azután az egész évben továbbra is aktívak maradjanak. A hazai koordinációt a Magyar Szabadidősport Szövetség végzi. A sporthét mottója a #BeActive. Országszerte várhatóan több száz ingyenes sporteseményen mozoghatsz a kampány alatt.

További információk: www.europaisporthet.hu