Az EUPASMOS egy 2 éves kutatás módszertani Erasmus+ projekt, amely a felnőtt európai lakosság testmozgási és sportolási szokásait vizsgálja. A nagyszabású nemzetközi projekt  magyarországi partnere a Magyar Szabadidősport Szövetség. Hosszas kutatómunkát követően a hazai eredményeket Dr. Ács Pongrác ismertette a Magyar Sporttudományi Társaság (MSTT) győri konferenciáján.

A EUPASMOS projekt a jelenleg használatos, testmozgási szokásokra vonatkozó nemzetközi kérdőívek (Eurobarometer ELEF, IPAQ, GPAQ) eredményeit veti össze egymással, illetve egy objektív mérőműszer által nyert adatokkal. Ennek nyomán a kutatás fő célja, hogy megtaláljuk a legalkalmasabb módszert a testmozgási szokások mérésére.

Az eredetileg 9 uniós ország részvételével induló projekt hivatalos magyar partnere a MASPORT. A kutatás szakmai vezetői Dr. habil Ács Pongrác (Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar) és Dr. Dóczi Tamás (Testnevelési Egyetem), a munkában szakértő kutatóként Prémusz Viktória és Makai Alexandra (PTE ETK) doktoranduszok vettek részt.

Az MSTT szeptemberi győri kongresszusán Dr. Ács Pongrác ismertette a hazai kutatás eredményeit. Az előadás anyaga az alábbi linken érhető el: DrAcsPongrac_EUPASMOS_eloadas

Az EUPASMOS projektről további információk a kezdeményezés nemzetközi honlapján olvashatók.