A Kihívás Napja alkalmából az idén is megmozdul az ország. A hagyományoktól eltérően, a kialakult járványhelyzetre való tekintettel idén szűkített keretek között zajlik a rendezvény május 26-án. A rendhagyó eseményre Magyarország minden megyéjéből érkezett nevezés, mozgásra invitálva a munkahelyeket és a tanintézményeket; lelkes, sportolni vágyó óvodásokat, iskolásokat, egyetemistákat és munkahelyi csapatokat.

Ebben az évben Magyarország Legsportosabb Munkahelye/Rendvédelmi Csapata/Tanintézménye címékért és értékes díjakért folyik a versengés.

Összesen 214 munkahelyi, 6 rendvédelmi csapat, és 123 tanintézmény nevezett a versenyben. A Kihívás Napjához csatlakozik még a Magyar Akupunktúra és Moxaterápiás Egyesület szervezésében 3-1-2 meridiántornával mintegy 1000 fő. A szenior korosztály sem marad mozgás nélkül a Kihívás Napján, őket a https://masport.hu/mozgaselmeny-szenioroknak/ oldalon online, erre az alkalomra összeállított ingyenes tornafoglakozásokkal várják a szervezők.

Az elmúlt időszak okozta akadályok megugrásának szimbólumaként az idei évben Bánhegyi Adrienn -Világ és Európa bajnok ugrókötelező- közreműködésével egy különleges ugróköteles kihívással is lehet csatlakozni a Kihívás Napjához, az egyszerű gyakorlatsor könnyedén elsajátítható.

A biztonságos sportolást szem elött tartva központi nagy rendezvények idén nem kerülnek megrendezésre, a résztvevők kisebb létszámú csapatokban helyi szervezésű programok lebonyolításával vesznek részt az eseményen.

Rendezvénynap

2021 május 26-án az előre benevezett tanintézmények és munkahelyi csapatok 00:00 -tól este 21.00 -ig a kihivásnapja.hu oldalon a nevezési profilba tölthetik fel az aktivitásukat. Az itt összesített eredmények határozza majd meg, ki lesz Magyarország Legsportosabb Tanintézménye- Munkahelye- Rendvédelmi Csapata.

programok:

  • Budapest- Tanintézmények kategória

A legtöbb tanintézmény az iskolai testnevelés óra keretein belül tartja meg Kihívás Napi programját. Tematikus foglalkozásokkal ösztönzik aktív testmozgásra a gyerekeket és pedagógusokat egyaránt. Kül- és beltéri mozgásformák biztosításával hívják fel a szervezők az aktív testmozgás fontosságára a figyelmet.

  • Vidéki tanintézmények kategória

Magyarország mind a 19 megyéjében szerveznek programokat a tanintézmények. A szervezők nem csak a sportolásra a mozgásgazdag életmód fontosságára hívják fel a figyelmet programjaik megszervezésekor. Az egészséges táplálkozás is fontos témaként jelenik meg ezen a napon van, aki zenés vitamintornak fantázianéven tart foglalkozást. Van, ahol a tanintézmény falain túl városi túra közben labdakereséssel motiválják a kicsiteket a mozgásra, sőt van, aki mini olimpiát („5. HobOlimpiai játékok”) is szervez erre a napra.

A hagyományos spottágakon túl – tollasozás, labdajátékok, hullahopp karikás feladatok, célba dobás, futás- a szervezők különböző akadálypályákkal, zenés foglalkozásokkal, tarmbulinozással, tequball foglalkozással vagy épp kempo edzéssel mozgatják majd át a résztvevő gyerekeket.

  • Munkahelyi csapatok

A munkahelyi csapatok április 28-tól május 26-ig tartó kiívás sorozatban vehettek részt 3-8 fős csapatokban, az aktívabb hétköznapok megteremtésének céljából.

Budapesti és vidéki munkahelyi csapatok is töretlen lendülettel szállnak harcba a legsportosabb címért. A gazdasági ágak legkülönbözőbb szereplői- pl. egészségügyi szektor, szolgáltató szektor, oktatási szektor, önkormányzatok dolgozói, informatikai cégek, rendvédelem- vesznek részt aktívan a Kihívás Napja programban és gyűjtik a minimum 30perces pulzusnövelő aktivitást a csapat számára.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ a Kihívás Napjáról

A Challenge Day, azaz a Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A versengés hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, Magyarország 1991-ben kapcsolódott a mozgalomhoz. Hazánkban eddig összesen több mint 1600 település vett részt a vetélkedésben.