Nem minden street workout, ami annak tűnik. Elsőre talán ez a legegyértelműbb megállapítás, amikor Radányi Norberttel, a Bartendaz Hungary alapítójával beszélgetve a két mozgásforma közötti különbséget kutatom. A Bartendaz ugyanis nem csupán egy, a kültéri eszközökön használt edzésmódszer, amely a saját testsúlyos edzésre, az alapgyakorlatokra helyezi a hangsúlyt, hanem társadalmi mozgalom, nyitott közösség, amely fontosnak tartja felhívni a közvélemény figyelmét legfontosabb értékünkre: az egészségre. A mozgáson túl tehát filozófia, misszió is egyben.

 

A szabadtéri edzőparkok elterjedésével hajlamosak vagyunk mindent “street workout” jelzővel illetni, pedig – mint ahogy Norbitól megtudom – fontos különbségek vannak, még ha az eszköz megegyezik is. De nézzük először, mi is a Bartendaz.

 

Az első Bartendaz csapatot 2003-ban alapították New Yorkban. A testedzést parkokban, játszótereken végezték a saját testsúlyukat felhasználva természetes ellenállásként. Ezzel párhuzamosan társadalmi mozgalommá is vált a new yorki helyi közösségekben, ugyanis a csapattagok az edzés során kialakult társaságokban a bűnmegelőzés, alkohol-és drogfogyasztás eszközét látták. Ezt továbbgondolva iskolákban, közösségi rendezvényeken a mai napig tartanak előadásokat. A Bartendaz feladatai és célkitűzései között tehát kiemelkedő helyen áll a példamutatással, sporttal történő nevelés, a testileg és szellemileg erőssé válás, illetve az, hogy az egészség az életünk legfőbb értéke, amiért tenni kell.

 

Lee-4674-2

 

Norbi, az egykori kosárlabdázó 2007-ben ismerkedett meg a saját testsúllyal végzett edzésmódszerrel, a new york-i csapattal 2013-ban vette fel a kapcsolatot, egy évvel később pedig megalapította a Bartendaz Hungaryt.

 

– Talán a szabadidősport szó a legjobban ráilleszthető erre a tevékenységre, amit mi végzünk, s ami megmutatja az egyik fontos különbséget is a street workouttal szemben – fogalmazott Norbi. Mi nem versenyzünk, nem az a célunk, hogy minél extrémebb gyakorlatokat hajtsunk végre, hanem, hogy minél szebben, ügyesebben mozogjunk, ezáltal erősebbé váljunk és másokat is megtanítsunk erre. A street workout ezzel szemben inkább versenysportként értelmezhető, jobban hasonlít a tornára, illetve a szabadtéri mozgásformának az orosz és kelet-európai vonalát jelzi. A Bartendaznál a fent említettek mellett a zene is nagyon fontos, ez egy “hip-hop” stílusú edzés, amely elválaszthatatlan a rapzenétől – mondta. Anno az én választásomnál is fontos motiváció volt a szabadság, a rap, az “utcai” vonal, nem véletlen, hogy kosarasként is jobban szerettem a streetballt. Természetesen a társadalmi szerepvállalás itthon sem marad el, jótékonysági rendezvényeken rendszeresen részt vesz a csapat.

 

De ha már fentebb a szabadidősportot említettük, óhatatlanul szóba kerülnek a (szerencsére) gombamód szaporodó kültéri edzőparkok, melyet egyre többen használnak nagyon lelkesen. – Fontos célunk, hogy ne csak minél többen használják, hanem jól használják ezeket az eszközöket – mondta Norbi. A Bartendazhoz egyébként sportos előképzettség nélkül igen, eltökéltség, kitartás, motiváció és csapatszellem nélkül viszont nem érdemes csatlakozni, hisz az utóbbiak hiányában ebben a mozgásformában biztosan nem találja meg senki a számítását.

 

A Bartendaz Hungary Budapesten és Pécsett is rendelkezik csapattal, a vasárnapi Családi Mozgásfesztiválon pedig közelebbről is megismerkedhettek ezzel a mozgásformával.

 

szerző: Kiss Niki