A Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) április 24-én rendezi meg ingyenes és online mozgásnépszerűsítő programját, a #BEACTIVE NIGHT-ot. Ezen a napon a sportolni vágyók az erre a célra kialakított „virtuális lakás” hat helyiségében (Családi nagyszoba, Fitnesz folyosó, Harmónia tér, Kihívások alagsora, Nagyi szoba, Táncterasz) vehetnek részt különböző edzéseken. Az esemény egyik arca és aktív résztvevője a többszörös ugrókötél világ- és Európa-bajnok Bánhegyi Andrienn, aki most praktikus tanácsokkal szolgál az otthoni, ugróköteles edzésekre vonatkozóan.

 

Miért tartod fontosnak, hogy jelen helyzetben is mozogjunk?

Ebben az időszakban talán még fontosabb a rendszeres mozgás, hiszen nemcsak boldogabbá varázsolja a mindennapjainkat, hanem közben kicsit segít elfeledkezni a jelenlegi helyzetről is. Ezen kívül hozzájárul az immunerősítéshez és az egészségmegőrzéshez.

Miért ajánlod az ugrókötelezést?

Mert minden testrészünket átmozgatja, hiszen a kötél hajtása során használjuk a kar izomzatát, a vállakat, a törzs- és hasizomzatot, és természetesen a combizmokat, a feneket, valamint a vádlit is. Egyfajta kardiótréningnek tekinthető: kutatások szerint az ugrókötelezéssel megközelítőleg háromszor annyi kalóriát lehet elégetni, mint futással. Továbbá a koordinációs és koncentrációs képességeinket is javítja.

 

Mit szerezzünk be a kezdéshez?

Az egyik legfontosabb elem a megfelelő lábbeli. Természetesen mindenkinek más a kényelmes, mégis olyan fitnesz vagy futócipőt ajánlanék, amely elöl ki van párnázva és nem túl magas a sarka. Természetesen szükséges egy ugrókötél is; a kezdőknek kicsit hosszabb, 15-20 cm-es nyelűt javasolnék. Ezenfelül a kötélnek legyen egy kis súlya, amit műanyag gyöngyökkel szoktunk biztosítani. Mivel ez egy ütközéses sportág, a talaj is kardinális pont: a lakásban a legideálisabb parkettán edzeni.

Hogyan épül fel egy tréning?

Alaposan melegítsünk be; fontos a lábak és a törzsizomzat előkészítése! A folyamatos ugrálás nagyon fárasztó, ezért az egyes gyakorlatok között tartsunk 2-5 perces szüneteket. Ilyenkor lehet más gyakorlatokat is végezni, például olyan erősítést, amit tulajdonképpen hagyományos fitneszórákon is.

 

Az ugráláson kívül még milyen gyakorlatokat tudunk végezni a kötéllel?

Nyújtáshoz és erősítéshez egyaránt lehet használni, de tartásjavítási feladatokra is kifejezetten alkalmas. Valamint különböző alakzatokban a földre helyezve egyfajta akadályként is alkalmazható.

 

Kiknek ajánlanád ezt a sportot?

Mindenkinek, kicsiknek-nagyoknak egyaránt! Sportolóknak is kiváló kiegészítő edzés, de azoknak is jó, akik csak heti 1-2 alkalommal szeretnének mozogni. Mivel ez egy ütközéses sport, a jelentősen túlsúlyos embereknek nem ajánlanám az ugrálás részét, viszont ugrókötéllel kézben levő gyakorlatokat lehet végezni, és ha a kilók lemennek, akkor már be lehet építeni néhány ugró gyakorlatot is az edzésbe. Szerintem azért is élvezetes ugrókötelezni, mert a gyakorlatokat zenére végezzük. És bár ez egy funkcionális edzés, mégsem csak az erő és az állóképesség fejlesztésről szól, hanem igyekszünk látványos gyakorlatokat is véghezvinni.

 

Találkozzunk az online #BeActive Night-on április 24-én a www.beactivenight.hu oldalon! További részletek Facebook eseményünkben ! 🙂