Elsők között végeztem el a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával a Nordic Walking instruktori képzést. Örültem, hogy testnevelői és szakedzői mozgás repertoáromat kibővíthettem egy igen hasznos módszerrel. Elsőként a debreceni Kortalanul Fitten gyalogló csoportot céloztam meg friss tudásommal. A csatlakozók 2000 óta az év minden reggelén – önkéntes alapon tagdíj és névsor nélkül – találkoznak a Nagyerdőn fél hétkor, három és fél kilométert gyalogolnak az erdőben, utána pedig különböző gyakorlatokkal indítják vidáman a napjukat. Megfigyelve a résztvevőkön a kedvező egészségügyi hatást: (vérnyomás-, cukorszint-, hangulatjavulást, gyógyszer nélküli székletürítést), határoztam el, kinevezem magam a sport misszionáriusának, és a különböző mozgások áldásos hatásaira hívom fel a figyelmet, főként a nyugdíjas korosztály számára. Ez évente 50-60 alkalmat jelent.

 

 

Bekapcsolódtam a szövetség által hirdetett nordic walkingos akciókba. Futó alkalmakkor is kértem a rendezőket, hogy iktassanak be nordicos távokat. Újságíróként népszerűsítő cikkeket írtam. Ismeretségem egyre nő az országban. Ahová meghívnak előadások tartására, kiemelt szerepet kap a figyelem felhívás a botos gyaloglásra.

Éppen a napokban keresett meg Vojnítsné Bánáti Edit aquafitness oktató, hogy a csoportja kérésére tanítsam meg őket a nordic walking gyakorlás alapjaira. Kezdetben nem igen ment nekik a diagonál mozgás, mire az egyik résztvevő megjegyzése: – elfelejtettünk gyalogolni!

 

 

A mozgásaimat versekkel mutatom be. Ez hangulatot és tanítást is teremt az érdeklődők számára. Az Ötletadó rigmusok ünnepeinkhez című könyvemben eképpen népszerűsítem a nordic walkingot:

 

Nordic Walking ajánlás

Finnországból ered a Nordic walkingozás,

Nálunk ezt úgy hívják, a botos gyaloglás.

Ajánlható korosztálynak, kicsiknek és nagynak,

Frissítően hat a módszer, testnek és az agynak.

Megdolgoztatja a kezet és a lábat,

Leszedi a stresszt, az izgalmat és a hájat.

Közösségben hatékonyabb kedvderítő mozgás,

Megbeszéljük kinek indult testében a fogyás.

Jótékony hatását fokozza a környezet,

Válassz gyakorlásként parkot, erdős terepet.

Madárfüttyre lépkedjen ellentétesen végtagod,

Könnyebben jön edzés után termékeny gondolatod.

Ha úgy érzed, hogy neked meghozta az eredményt,

Bátoríts másokat is gyógyuláshoz adj reményt!

 

 

Kiss Erzsébet

nordic walking instruktor, Debrecen

+36 30 4503728

Email: kerzsi447@gmail.com

 


Kedvet kaptál a nordic walkinghoz?

Jelentkezz a Magyar Szabadidősport Szövetség nordic walking instruktor képzésére.