Előfordult már veled, hogy annyiszor mondtad egy feladatra, hogy “majd később”, hogy végül nem lett belőle semmi? Ilyenkor fordul elő, hogy a sokáig tologatott tennivaló az utolsó utáni pillanatban készül el; az évközben bevezetett diéta abbamarad; a rendszeresnek gondolt testmozgás körülményessé vállik és végül kikerül a látószögünkből.

Ajánlunk most 6 módszert arra, amivel felveheted a küzdelmet a lustaság ellen – tippjeink között nem lesz „légy kitartó”-típusú maszlag!

  1. Struktúra, struktúra, struktúra

Tudományos körökben több felfogás létezik a lustaságról. Egyesek tulajdonságként tekintenek rá, mások szerint a lustaság csak egy következménye annak, ahogy az életünkben előforduló stresszt kezeljük.

Az egyik leghatékonyabb módszer a lustaság ellen az, ha ragaszkodunk egy napi struktúrához. Mindennek legyen meg az időpontja, helye, módja, hogy napközben ne kelljen az általános feladatokon is gondolkodni, ami csak leszívja az energiáinkat.

Barack Obama az Egyesült Államok elnökeként minden reggel, amikor a napját kezdte ugyanabból az öltöny-szettből választott ruházatot. Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója mindig ugyanazt a szürke pólót hordja. Mindkettejük mögött tudatos döntés áll: azzal, hogy nem kell még a napi ruházaton is gondolkodniuk, kiiktatják a döntési fáradtságot és ezzel más, fontosabb ügyekre tudják fordítani a figyelmüket. A napi struktúra és szokások vázat adnak a napjainkhoz és segítenek abban, hogy fáradtság esetén is tovább tudjunk lendülni egyik lépcsőfokról a másikra.

  1. Legyen saját nyomkövetőd!

A hatékonytalan napok sokszor úgy tűnnek, mintha elfolynának. Az egyik pillanatban még dolgozunk valamin, aztán beleesünk Alíz csodaországának ürgelyukába és a halogatás minden apró finomságával zuhanunk a mélybe. A nap végén pedig nézünk megilletődötten, hogy mi minden történt napközben.

Ennek áthidalására jó módszer a naplóírás. Nem kell képzeletbeli baráthoz fordulni, elég csak leírni a nap végén azt a 3-5-10 dolgot, amit meg akartunk csinálni és ami megvalósult belőle. A papír nem felejt és néha jobb szembenézni az eredménnyel. Adott esetben motivációt nyerhetünk belőle, hogy hatékonyabb napokat szervezzünk a jövőben.

  1. Csökkentsd a zajt

Sokak szerint a lustaság alulmotiváltságból fakad – de a túlmotiváció is okozhatja. Annyira meg akarunk felelni minden elvárásnak, annyira nem tudunk nemet mondani a sorozatban jövő megkeresésekre és feladatokra, hogy egy idő után szétforgácsolódunk. Mi marad? A fagyi és a [helyettesítsd be a kedvenc nasidat].

Ez nem feltétlenül baj – csak érdemes a helyén kezelni az okokat. Ha azt érezzük, hogy annyi a tennivaló, hogy a sok feladat látványán inkább arccal a kanapénak huppanunk, az nem feltétlenül lustaság. Az a túlzott stressz egy fajtája.

Érdemes ilyenkor egy kis rendet tenni a fejekben és a feladatokban. A „kevesebb több”-elvét követve szórd ki a felesleges feladatokat, mondj nemet rájuk, vagy szervezd ki, ha megoldható. Lehet, hogy rövid távon fájdalmas lépés, de hosszabb távon jót tesz a közérzetednek.

  1. Zárd le a menekülő útvonalakat

Amikor elfog a lustaság, hirtelen minden eszköz, amivel el lehet ütni az időt, egyből a szemünk előtt terem. Szinte el sem lehet ugrani előlük!

Najó, azért nem ilyen drámai a helyzet. Dugd el a távirányítót a fiókba, húzd ki a televíziót a konnektorból, rakj el mindent, ami épp elvonná a figyelmed az elvégzendő dolgok elől. Ami nincs szem előtt, nincs gondolatban sem.

  1. Pihenés nem jelent lustaságot

Köztudott, hogy az alvás csökkenti a stresszt és az immunrendszerünket is erősíti. Minden ember számára máshol van az a szint, amivel optimális kipihentségi szintet tud elérni, de bárhol is legyen az, érdemes tiszteletben tartani.

Sokan bűntudatból nem mernek aludni, félve attól, hogy a sok munka nem várat magára. Érdemes feltenni a kérdést: akkor vagy hatékonyabb, amikor friss és kiphient vagy, vagy akkor, amikor több időd marad, de folyamatosan fáradt vagy?

  1. Mozogj!

A mozgás pozitív élettani hatásait órákig lehetne ecsetelni, de a legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találj, amit élvezel és amihez tudod tartani magad. Ne fuss azért, mert mások futnak, és nem kell konditerembe járnod, hogy erősödj!

Szerző: Szabó Christoph