Az idei évben minden bizonnyal szokatlanul, megváltozott körülmények között ünnepeljünk majd a karácsonyt. Személyes találkozók helyett online térben fejezzük ki hálánkat, szeretetünket családtagjaink és barátaink felé. Na de ne szaladjunk olyan előre. A karácsonyt megelőző időszakban se feledkezzünk meg a mozgásról, sportolásról, testi-lelki feltöltődésről. Fitten könnyebben bírjuk a nagy rohamot, sőt jót is tesz, ha egy kicsit kitekintünk a karácsonyi készülődés okozta mókuskerékből. Cikkünkben összeszedtünk 5 olyan tippet, ami felüdít és felfrissít a nagy ajándékvásárlás, főzés, készülődés és ünnepi hajsza közepette.

  1. Irány a közeli szabadtéri kondipark

Az idei évben eddig a december szokatlanul enyhének bizonyult. Míg nincs nagy zimankó, használd ki a lehetőséget és mozogj a szabadban! Ehhez egy remek lehetőség, ha felkeresed a közeledben lévő szabadtéri kondiparkot és ott végzel pár saját testsúlyos gyakorlatot. Hangolódj rá az edzésre mielőtt nekivágnál! Keresd fel a Bartendaz Hungary facebook oldalát és tanulmányozd a saját testsúlyos edzés alapjait!

  1. Mozogj otthon

A koronavírus járvány kapcsán biztosan mindenki megfogadta, hogy az otthon töltött plusz időben több időt szán a testmozgásra. Kényelmes megoldást nyújthat a Mozgásélmény szenioroknak Program, melyben egyszerű gyakorlatok elvégzésével könnyedén átmozgathatod magadat. Ezt a programot a Magyar Szabadidősport Szövetség kifejezetten a szenior korosztály számára hozta létre, de a foglalkozásokba bárki becsatlakozhat. Szakértő oktatóink remek videós tartalmakkal csempésznek mozgást és vidámságot az otthonodba reggel 8 és délután 4 órakor. A reggeli rövid 15 perces és a délutáni 30 perces foglalkozás legyen számodra az „énidő” tested, lelked karbantartására.

  1. Séta fényárban

Ha karácsony, akkor fények. A naplemente utáni sötétebb órákban a fények játékának megtekintése remek program arra, hogy lelkileg feltöltődjünk. Érdemes körbe nézni a lakóhelyed környékén, hol és milyen karácsonyi díszkivilágítás, élő betlehem, óriás karácsonyfa és egyéb karácsonyi dekoráció került kihelyezésre. A nagyobb településeken adventi kivilágított ablakkal örvendeztetik meg a helyiek egymást és környezetüket. Bár idén a hagyományos meleg teás, kürtös kalács illattól megtelt vásárok elmaradnak, azért nézz szét gyalogosan és szemléld meg a kivilágított téli utcákat. Ez a program akár egyedül, akár családdal, barátokkal is jó lehetőség lehet a kikapcsolódásra, a gondolataink rendezésére, lelki feltöltődésre ráhangolódva az ünnep szépségének megélésére.

  1. Túrázz a családoddal

A téi erdő szépségeit mindenkinek érdemes megcsodálni. A zúzmarás fák és bokrok, a gyantaszagú rengeteg megnyugvást hoznak a lelkünkbe. Keress egy közeli útvonalat, kelj útra és lélegezz együtt a fákkal! Beszélgess családtagjaiddal és figyeljetek egymásra! Mivel decemberben nagyon korán sötétedik, érdemes időben útra kelni, hogy még világosban biztonságosan véget érjen a túra. A koronavírus járvány miatt figyelj arra, hogy kevésbé ismert és felkapott kirándulóhelyet válassz környezeted és magad megóvása végett! Készíts forró teát, öltözz melegen! Pár kilométer megtételével is sokat tehetsz magadért és a jó közérzetedért.

  1. Takaríts perspektívát váltva

Minden évben a nagy karácsonyi összejövetelek és rokonvárásokat megelőző kötelező szertartás a nagytakarítás. Bár idén nagy valószínűséggel maximum kisebb létszámban fogadhatunk vendéget betartva a szabályokat, otthonunk tisztán tartása most különösen fontos karácsonyváró napirendi pont. A görcsös ablakmosásra és a kevésbé kedvelt kád súrolásra tekintetünk úgy, mint egy zsírégető edzésre. A takarítással átmozgathatod a karjaidat, lábaidat és közben azért a pulzusod is megemelkedik. Kapcsold be kedvenc zenédet –lehet karácsonyi is – és tekints élvezetes átmozgató edzésként a „kötelező karácsonyi takarításra”, kiváltva ezzel a napi aktív testmozgást!

Legyen a karácsonyt megelőző időszak a ráhangolódásé, stresszmentesen, fitten és vidáman!